„Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на

...
„Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на
Коментари Харесай

Борисов: С допълнителни 4 милиона лева подпомагаме църквите в страната

„ Отпускаме спомагателни 4 227 260 лв. за ремонтни действия на църквите у нас и още 1 369 198 лв. предоставяме на общините Брезово и Своге “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание.

От утвърдените средства 1 076 340 лева се дават за консервация и реституция на Мулдавския манастир „ Св. Петка “ в община Асеновград. Само преди дни министър председателят Борисов посети манастира и пое ангажимент страната да помогне в допълнение със средства за обновяването на храма и залата в комплекса. Манастирът е учреден през 14-ти век и е монумент на културата от национално значение. „ След претърпян пожар, по манастира е належащо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, доста сме напреднали, само че църквата, която е извънредно красива, е пред сриване и по тази причина отпускаме тези средства “, уточни министър председателят Борисов.

2 000 000 лева са планувани за главен ремонт и реорганизация на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с огромна историческа стойност за града.

За консервация и реституция на храм „ Св. великомъченик Димитър Солунски “ в град Видин държавното управление отпуска 950 920 лева Храмът е втори по величина в България след патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ в София и е монумент на културата от национално значение.

200 000 лева се дават за довършителни строително-ремонтни действия по постройката на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне държавното управление отпусна общо 1 369 198 лв. в поддръжка на общините Брезово и Своге. От тези средства 1 286 625 лв. са за спешен ремонт на язовир - главно водохващане за питейни потребности на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. „ Слатина “ в гр. Своге се дават 82 573 лв..

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР