Защо трябва да ходите толкова далеч до изхода на летището

...
Отправяте се към летището? Уверете се, че носите удобни обувки.
Коментари Харесай

Отправяте се към летището? Уверете се, че носите удобни обувки.

Тъй като пътуванията се завръщат, хората изминават по-големи разстояния от бордюра до портата - покрай Hudson News, Chanel и Estée Lauder безмитни магазини, салони, Auntie Anne's и Starbucks. И това е само първият етап. Тези дни вашата разходка по залата изглежда никога няма да свърши.

„Току-що пътувах през новото летище LaGuardia. Това потвърждава една моя теория“, отбеляза наскоро бившият министър на финансите Лари Съмърс. „Колкото по-нов е терминалът, толкова по-малко удобен е за използване, защото всички разходки са по-дълги. Чудя се защо?"

Летище LaGuardia в Ню Йорк. Пристигнете рано и носете удобни маратонки. class= Летище Ла Гуардия в Ню Йорк. Пристигнете рано и носете удобни маратонки. Едуардо Муньос/Ройтерс

Преходите на летището стават все по-лоши, откакто бяха въведени промени в сигурността след атаките от 11 септември 2001 г. Още промени настъпиха по време на пандемията. По-големите самолети - което означава, че самолетите са склонни да бъдат раздалечени за безопасност при излитане и кацане - направиха преходите на летището още по-дълги.

Но това е най-вече защото по-голямото е по-добро за летищния бизнес, дори и да ви е по-трудно. В летищните терминали на Нюарк, Чикаго и други градове подвижните пътеки са премахнати, за да се направи място за повече магазини и ресторанти.

„Стигате до портата и сте изтощени“, каза Хенри Хартевелд, който отговаря за туристическата индустрия за Atmosphere Research Group. „Вие все повече се занимавате с летища, които са проектирани около финансови цели и безопасност. Пътникът се губи в прахта.

Проектиране на пътуване през 21-ви век

Много американски летища са построени през средата на 20-ти век и са предприели мащабни планове за разширяване през 21-ви. Новите разширения на портите и последните реновации направиха залите по-дълги.

След 11 септември към съществуващите терминали бяха добавени контролно-пропускателни пунктове и по същество терминалите бяха разделени на две, увеличавайки нуждата на космическите пътешественици да ходят пеша, каза Александър Том, който ръководи работата на дизайнерската фирма Stantec в американските летища.

Летищата добавиха повече щандове за търговия на дребно и концесии в терминалите, тъй като авиокомпаниите се оттеглят от храната по време на полет. Това накара летищата да предложат повече удобства в своите терминали, които не се предлагат на борда, каза той.

Летищата носят приходи по два основни начина: Аеронавигационни приходи, като такси, които летищата начисляват на авиокомпаниите за използване на писти, пътеки за рулиране и паркиране. И невъздухоплавателни приходи - такси за паркиране и коли под наем, наеми на дребно и реклама.

Самолетите стават все по-големи и летищата са добавили повече магазини, удължавайки разходката ви. Самолетите стават все по-големи, а летищата добавят повече магазини, удължавайки разходката ви. Стефани Рейнолдс/AFP/Getty Images

Летищата се опитват да увеличат частта от неаеронавтическите приходи, които черпят. Операторите са добавили повече магазини, ресторанти и барове, особено след като все повече пътници използват масовия транспорт и споделено пътуване до летищата и приходите от паркиране намаляват.

„Хората се шегуват, че днес летищата са търговски центрове, в които самолетите са паркирани отвън“, каза Хартевелд. „Ако погледнете дизайна на терминалите, голяма част от добавеното пространство е дадено на услуги за търговия на дребно.“

Самолетите също са станали по-големи, за да натъпчат повече пътници на борда - известно като "повишаване" - и авиокомпаниите са пенсионирали някои от по-малките си самолети. United, например, заменя 200 по-малки регионални самолета, които превозват около 50 пътници всеки.

По-големите равнини означават, че трябва да бъдат разположени по-далеч една от друга на асфалта.

„Има много по-добър бизнес случай за по-големи самолети. Това принуждава авиокомпаниите да подобрят своя флот“, каза Уилсън Рейфийлд, изпълнителен вицепрезидент по авиацията в Gresham Smith, архитектурна фирма. „Когато паркирате 10 самолета един до друг и те са на 75 фута, това естествено означава много по-дълго ходене.“

„Фитнес пътека“

Разтегнатите летища също създават проблеми за екипажите и летищните служители, които се опитват да накарат полетите да излитат навреме.

Някои летища са добавили електронни знаци, които изчисляват на пътниците колко минути ще им отнеме да стигнат до изхода си или колко време ще им отнеме монорелсовите линии, свързващи терминала, за да пристигнат.

Едно от най-дългите преходи на летището в Съединените щати е в Далас Форт Уърт, където разходката от вход на Терминал Б до Терминал Е е 2,16 мили, според проучване на компанията за обувки Kuru Footwear. (За щастие летището има влак.)

Подвижните пътеки, като тази на международното летище в Лос Анджелис, са от решаващо значение. Подвижните пътеки, като тази на международното летище в Лос Анджелис, са от решаващо значение. Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

Международното летище Скай Харбър във Финикс има „фитнес пътека“, където пътниците могат да гледат планини, паркове и други градски забележителности от залите.

Някои нови летищни терминали наскоро бяха отворени без подвижни пътеки. Пътуващите не бяха доволни.

Миналата година международното летище в Орландо отвори нов терминал на стойност 2,8 милиарда долара, но пропусна подвижните пътеки. Ръководителите на летището сега гласуват план за инсталирането им след множество оплаквания от пътници.

Международното летище в Солт Лейк Сити отвори нов терминал през 2020 г., но беше основен източник на критики заради разходките си до изхода, които могат да отнемат повече от 20 минути. Летището сега изгражда тунел, за да съкрати пътя от охраната до залата.

И така, хората пропускат ли полети сега, защото трябва да вървят толкова далеч? Е, това е добрата новина. Закъсненията на полетите, свързани с метеорологичните условия, са толкова често срещани през изминалата година, че милиони хора все още са оставени да чакат на портата.

Крис Айзидор от CNN допринесе за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР