Отпадане на удостоверенията, с чието пренасяне гражданите са куриери на

...
Отпадане на удостоверенията, с чието пренасяне гражданите са куриери на
Коментари Харесай

Гражданите вече няма да пренасят удостоверения на хартия до администрацията

Отпадане на удостоверенията, с чието преместване жителите са куриери на администрацията – това планува план на изменение на Закона за електронното ръководство, оповестен за публично разискване, написа

Въвеждаме правно уеднаквяване на служебно събраната информация с уверение, което се изисква по закон, тъй че администрациите да са спокойни, че са спазили условията на специфичните закони, по които работят.

Паралелно с това осигуряваме гаранции на общините, че приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възобновени съразмерно от централния бюджет, изясни министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в профила си във Facebook.

Електронни услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица – с цел да ги заявим, ще е нужно единствено да влезем със средство за електронна идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката, попълвайки онлайн форма, без потребност от флашка, джава, драйвери и други проблематични неща.

Квалифицираните електронни подписи остават и ще работят, само че отпадат като прецизно условие за заявяване.
Според Божанов с плана на изменение на Закона за електронното ръководство се вземат решение основни въпроси, които сега пречат на въвеждането на действително електронно ръководство.

Въвеждаме правно уеднаквяване на служебно събраната информация с уверение, което се изисква по закон, тъй че администрациите да са спокойни, че са спазили условията на специфичните закони, по които работят.

Паралелно с това осигуряваме гаранции на общините, че приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възобновени съразмерно от централния бюджет, отбелязва Божанов.
Промените плануват още – електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления – ще можем да посочим в системата за несъмнено електронно връчване, че сме съгласни всичко да ни се връчва по електронен път.

Това ще спести разходки до администрации, единствено с цел да ни бъде връчен акт или фиш. Заложена е и обща възбрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в указател.

С тази смяна, да вземем за пример, стикерът за годишен механически обзор ще стане противозаконен, защото е въведен с разпоредба.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР