Отпада задължителният бележник във втори клас. Това съобщиха за Монитор“

...
Отпада задължителният бележник във втори клас. Това съобщиха за Монитор“
Коментари Харесай

Отпада задължителният бележник във втори клас

Отпада наложителният бележник във втори клас. Това оповестиха за „ Монитор “ от Министерството на образованието и науката. Причината е, че от тази образователна година за хлапетата в тази възраст влизат в действие новите образователни стратегии, както и Законът за предучилищно и учебно обучение, съгласно който децата до 3-ти клас в това число няма да имат количествени оценки, а единствено качествени.

Очаква се от учебните заведения да утвърдят своя система от знаци като звездички и слънчица да вземем за пример, с които да бъдат оценени дребните възпитаници. Всяко школо има свободата да избере свои знаци.

Както и до момента, първокласниците няма да имат бележници, обясниха още от МОН. Това обаче не пречи в едно нормално малко тефтерче да се води преписка сред учители и родители, обвързвана с достиженията на дребните възпитаници, обясниха още от ведомството.

Макар и третокласниците да нямат количествени оценки, те ще имат наложителни бележници, тъй като новият закон влиза поетапно и за тях към момента не е в действие.

В ученическите книжки обаче няма да вписват цифри, а единствено качествени оценки като „ Отличен “, „ Много добър “ и така нататък

От тази образователна година влиза в действие и новата просветителна конструкция, съгласно която тапия за главно ще се взима след приключен седми клас, а не осми, като до момента.

Очаква се новите учебници за учениците в първи, втори, пети, шести и осми клас да дойдат в точния момент и да не се постанова учителите да работят с PDF формати. Както „ Монитор “ към този момент писа, малко закъснение може да има единствено при някои пособия по британски език, които обаче се чака да бъдат доставени при започване на идната седмица. От тази година има и нов тип учебни заведения – обединени, които ще са до 10 клас, когато е завършването на първата гимназиална степен, както и новаторски, които ще имат право да преподават по свои образователни стратегии.

Планира се и приемането на нови правила за банкет в първи клас, като водещ аршин да бъде уседналостта. Ако бъдат утвърдени, те ще влязат в действие при приема от идната образователна 2018-2019 година.

От тази образователна година се усилват и учителските заплати, като се чака покачването да бъде получено от всички през октомври. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР