Отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и

...
Отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и
Коментари Харесай

От днес антибиотици се продават само с електронна рецепта

Отпада разновидността за определяне на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения нито за лекари, нито за зъболекари, които да продължат да изписват лекуване по този метод. Отложеното до края на март опазване на хартиения вид няма да бъде удължено.

Възможността за определяне на антибиотици и на хартия беше краткотрайно възобновена в средата на декември 2023, откакто в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката предписания поради софтуерни проблеми или поради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари алармираха за усложнения в изписването на електронна рецепта, незабавните медици оповестиха, че не разполагат с електронен автограф, нито с компютри в колите за спешна помощ, което значи, че не могат да изпишат лекуване на пациентите си.

Изключения в изписването на антибиотици няма да има. Системата е тествана и може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се резервира в мобилното устройство и когато се възвърне връзката с интернет, ще се изпраща към здравната осведомителна система.

За да получи рецептата си пациентът, би трябвало да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е така наречен двуфакторна отбрана върху рецептата. Оттам нататък се зарежда лекарското наставление и аптекарите могат да видят дозата. Тоз проблем също към този момент е решен, настояват експерти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР