Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото

...
Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото
Коментари Харесай

СЕКИРА: Парното с 40% по-скъпо тази зима!

Отоплителният сезон в огромните градове най-вероятно ще стартира от началото на ноември, демонстрират данните на топлофикациите, които се преценяват с прогнозата за времето.

За да бъде пуснато парното, е належащо най-малко 3 дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се чака трайно захлаждане. С сред 20 и 40% повече ще ни коства парното през идващия отоплителен сезон, демонстрират данните на Комисията за енергийно и водно контролиране, напомня Българска национална телевизия.

Ведомството усили цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината - рекордно повишаване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха огромните поскъпвания да бъдат обезщетени с понижение от октомври, само че до такова по този начин и не се стигна. Вместо това синьото гориво още веднъж нарастна.

Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София ще бъде приблизително с 24 на 100. От сдружението твърдят, че са завършили с ремонтите си и са подготвени да пуснат парното.

Във втория по величина град у нас - Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да нарастне с близо 23%. От сдружението обаче вкарват таван на цените от 10 лв. на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон. Целта е да се подтиква потреблението ѝ.

По-скъпо се чака да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка демонстрира, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лв. от лятото досега и в този момент се продават за 90 лв. на кубик като специалисти чакат да доближи до 100 лв..

От най-голямото сдружение в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР