Отоплението на дърва и въглища е един от основните замърсители

...
Отоплението на дърва и въглища е един от основните замърсители
Коментари Харесай

Домакинствата ще могат да сменят отоплителни уреди със 111 млн. лв.

Отоплението на дърва и въглища е един от главните замърсители на въздуха през зимата

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Брикел " не получи позволение да усили мощността си

Върховен административен съд е удостоверил дефинитивно отхвърли на организацията по околна среда да промени комплексното позволение на централата
11 мар 2018
Къде си бе, отпадък

Въпроси и отговори за плануваната от Столична община апаратура за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София "
9 мар 2018
Свободното рухване на министър Нено Димов

Липсата на партийна поддръжка го прави комфортен бушон, в случай че политиката му продължи да провокира къси съединения
2 фев 2018
Четири нюанса сиво: София отново бе затисната от замърсен въздух

Няколко дни равнищата на рисковите фини прахови частици в столицата бяха в пъти над нормата
9 яну 2018 Общините, в които има превишения на фините прахови частици (ФПЧ10), ще могат да получат безплатна помощ за замяна на битовото отопление с по-екологично. Това плануват утвърдените по време на 11-ото съвещание на Комитета за наблюдаване на оперативна стратегия " Околна среда " ограниченията за финансиране по предпочитана ос " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух ".

Най-голям източник на замърсяване в този момент са печките на дърва и въглища, които посредством програмата биха могли да бъдат сменени с топлофикация или природен газ. Възможен вид е и покупката на енергийно ефикасни климатици, което в редица случаи е най-евтиното и дейно решение на казуса.

" Предстоят ни механически работни срещи с Националното съдружие на общините в България, на които ще се уточнят съответните ограничения и критерии. За да получат финансиране, общините ще би трябвало да имат настояща стратегия за възстановяване на атмосферния въздух ", акцентира министърът на околната среда Нено Димов. Друго изискване е в общинските стратегии да е разпознато, че точно битовото отопление е главен източник на замърсяване с ФПЧ10 и да бъдат посочени съответни ограничения, които да адресират казуса.

Кой може да кандидатства

Програмата по думите на министър Димов е напълно ясно ориентирана към семействата и би трябвало да докара до възстановяване качеството на атмосферния въздух в съответното обитаемо място. Ръководителят на ръководещия орган на оперативна стратегия " Околна среда " Валерия Калчева посочи, че съответните семейства, които ще бъдат подкрепени за промяна на отоплението си, ще бъдат избрани точно от локалните управляващи. В момента на критериите за кандидатстване дават отговор градовете Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София-град, Бургас и Благоевград. На по-следващ стадий ще бъдат позволени и другите общини, които съумеят да изготвят стратегиите си за възстановяване на атмосферния въздух.

Министър Димов сподели още, че Европейската комисия ще следи доста прецизно за постигането на резултатите, заради което общините би трябвало доста ясно да потвърдят, че заложените ограничения ще са ефикасни. " Местните управляващи най-добре знаят какъв е работещият метод за съответното обитаемо място, защото проблемите и решенията не са идентични за всички градове ", акцентира той.

Позицията на Европейска комисия е, че наличният запас не е задоволителен и по тази причина би трябвало да бъде фокусиран единствено тук-там, в които казусът може да бъде трайно решен. Според министър Димов обаче не можем да се разчита единствено на европейската взаимност за възстановяване качеството на въздуха, а би трябвало и страната да даде своя принос.

100% гратис

Размерът на средствата за финансиране на ограниченията за възстановяване качеството на въздуха е 111 млн. лева Тези пари ще се употребяват за замяна на отоплителни уреди, както и за присъединение към мрежата на топлофикация или газифициране, където има опция. Всички разноски ще бъдат покрити 100%, тъй че семействата няма да се наложи да доплащат. " Новите отоплителни тела ще би трябвало да дават отговор на условията за екодизайн и енергийна успеваемост ", изясни Калчева.

Милиард за екология

" Над 1 милиарда лева са към този момент контрактуваните средства по оперативна стратегия " Околна среда ", което е с 250 млн. лева повече, в сравнение с през май 2017 година ", заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Изплатените средства пък са над два пъти повече – близо 238 млн. лева по отношение на 98 млн. лева година по-рано. От данните на министъра стана ясно още, че през последните 12 месеца са оповестени нови процедури за 500 млн. лева, с което общият им размер стига 1.8 милиарда. Това съставлява над 53% от финансовия запас на оперативната стратегия.

" Показателите на програмата сензитивно се усъвършенстват, изключително през първите 4 месеца на тази година, което демонстрира, че инерцията на закъснение е преодоляна. В момента се наваксва с бързи темпове, само че има към момента доста какво да се желае ", счита министър Димов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР