Отново в София има опасно замърсяване на въздуха с азотен

...
Отново в София има опасно замърсяване на въздуха с азотен
Коментари Харесай

ПП МИР: Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна

Отново в София има рисково замърсяване на въздуха с азотен диоксид, откриха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info.

Според данните равнището на азотен диоксид н столицата е два пъти над нормата, като при позволена междинна годишна централизация от 40 мкг/куб. м. единствено за месец октомври в центъра на София са регистрирани междинни равнища от 70-80 мкг/куб.м.

От Изпълнителната организация по околна среда, обаче, настояват, че данните демонстрират, равнища в норма и замърсяване няма, а Столична община също за следващ път „ замете” по килима данните за следващото замърсяване на въздуха на София, което ще докара и води до сериозен здравен риск.

„ Докога институциите ще спорят, ще си трансферират „ топката” и отговорността и, а ние и нашите деца ще дишаме замърсен въздух в София?”

Този въпрос зададе ръководителят на политическа партия МИР инж. Симеон Славчев по отношение на следващото обгазяване на София и уточни, че това е заплаха за здравето ни, която не се регистрира от нито една иституция.

Според пулмолози, азотният двуокис е газ, който прониква с изключение на в дихателните пътища и в кръвоносната система и води до промени в кръвоносните съдове, с което се усилва вероятността от сърдечносъдови произшествия и съдови болести. Освен това азотният диоксид е причина и за заболяване на белите дробове, астма и бронхит.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират прибързано поради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната гибел, породена от замърсяване на въздуха, доближава половин милион души. В България съвсем 1000 души годишно умират прибързано от азотен двуокис.

„ Чистота на въздуха в България е част от националната сигурност на страната ни, а високите равнища на замърсяване заплашват здравето на българите” безапелационен е Симеон Славчев.

Именно за това политическа партия МИР предлага президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност по тематиката с мръсния въздух в София, а и в другите огромни градове. От МИР упорстват по време на съвета да бъдат разисквани и набелязани съответни и незабавни ограничения, които би трябвало да се подхващат, с цел да усъвършенства качеството на въздуха в цяла България.

„ Заводът за изгаряне на боклуци в центъра на София също ще усили замърсяванията с диоксини, фурани и тежки метали.

За това от Политическа партия МИР предлагаме измежду главните тематики по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента да бъде прекъсването на построяването на завода и разглеждане на всички екологично чисти и безвредни за здравето на хората алтернативи”, сподели още ръководителя на партията инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че той беше един от общинските съветници в предишния мандат на Столичния общински съвет, който се бори против завода за изгаряне на боклуци в София и даже съумя да вкара тематиката в съда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР