Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта

...
Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще обжалват пред КС ограниченията върху Асен Василев

" Отново ставаме очевидци на бойкот на гласувания държавен бюджет. Целта на ГЕРБ е да ни изпратят да безсмислени избори и да ни отдалечат от Еврозоната. Ще сезираме Конституционния съд ". Това оповестиха на брифинг в Народното събрание депутатите от ПП-ДБ Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов, осведоми bTV.
 
Народното събрание одобри решение " за гарантиране на финансовата непоклатимост и фискалната ликвидност ".
Документът планува министърът на финансите да прекрати до назначението на служебно държавно управление разноските по консолидираната финансова стратегия като се изключи разноските за пенсии, трудови хонорари, неотложни обществени заплащания и падежиращи заплащания по държавния дълг.
 
С решението се задължава министърът на финансите в период до 9 април 2024 година да даде на Народното събрание цялостен доклад за разполагаемата ликвидност и плануваните разноски по дати за интервала от 4 април до 10 април 2024 година, в това число, да задели неснижаем излишък по единната сметка в размер, задоволителен за обезпечаването на заплащанията за пенсии за месец април 2024 година
 
" ГЕРБ вършат всичко допустимо да саботират бюджета, да ни отдалечат от Еврозоната, а да ограничиш финансовия министър е като да " махнат водача от колата ", разясняват от ПП-ДБ. Ние оставяме страната в чудесно финансово положение, от понеделник отговорността е на ГЕРБ и Движение за права и свободи, уточни депутатът Мартин Димитров, бивш любимец на провалената шефка на Съюз на демократичните сили Надежда Михайлова (Нейнски), която даже го направи собствен правоприемник на поста. Оттогава Мартин Димитров направи една дузина политически превъртания и от няколко години непроменяемо е част от листите на тъй наречените " разградска десница ". 
 
Не за първи път болшинството в Народното събрание постанова ограничавания на изпълнителната власт. През 2021 година 45-ото Народно заседание наложи мораториум върху избрани дейности на Министерския съвет. Текстът на обединявания план на решение беше редактиран в пленарната зала и мораториум беше натрапен върху възлагането на концесии, в това число установяване на концесионни хонорари, вдишване и даване на държавни заеми и други и върху осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с недвижимо имущество, в това число и на държавните лечебни заведения за болнична помощ.
 
Приетият мораториум от Народното събрание против решенията на последното държавно управление на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно държавно управление на Стефан Янев.
Решението беше атакувано в Конституционния съд. Парламентът няма право да постанова мораториум над пълномощията на кабинета, даже да е в оставка, беше изводът му.
 
" Недопустимо е с решение на Народното събрание краткотрайно да се стопира осъществяването на открити от Конституцията и развити в законите пълномощия на президента, на изпълнителната власт, в това число и когато Министерският съвет извършва функционалностите си в изискванията на член 111, алинея 3 от Конституцията, на други държавни органи, открити от Основния закон и на правосъдната власт ", уточни в претекстовете си Конституционен съд.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР