Отново сме изправени пред ежедневното използване на Прокуратурата на Република

...
Отново сме изправени пред ежедневното използване на Прокуратурата на Република
Коментари Харесай

Прокуратурата опроверга Христо Иванов: При нас не е постъпвал доклад на ДАНС за Турски поток

Отново сме изправени пред ежедневното потребление на Прокуратурата на Република България и фигурата на основния прокурор като залог за политически изяви и реализиране на тяснопартийни цели с нелегитимни средства. Многократно сме имали мотив да заявим, че „ върховенството на правото “ е висша полезност. Недопустимо е под привидния претекст за спазването му да се разрушават негови съществени стълбове.

Това оповестяват от пресцентъра на Прокуратурата на Република България (ПРБ).

Твърдението на господин Христо Иванов за неналичието на „ интерес от страна на прокуратурата към отчет на ДАНС “ по отношение на градежа на „ Турски поток “ е следващият образец за политически спекулации и блян към злепоставяне на прокуратурата. Такъв отчет на ДАНС не е постъпвал въобще в прокуратурата и няма по какъв начин обективно да е проявен или не интерес от наша страна, пишат от държавното обвиняване.

Няма да разясняваме останалите изказвания за контакти сред прокуратурата и политически водачи, тъй като същите демонстрират най-малкото непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските полезности. На всички адвокати, в това число и на господин Иванов, би следвало да са ясни разликите в пълномощията и функционалностите на прокуратурата, на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС, тъй като те произтичат от закона, напомнят от Прокуратура на Република България.

Когато се приказва за съответен източник на информация от държавен орган с избрани и характерни отговорности, напълно разнообразни от тези на прокуратурата, запитванията разумно би следвало да са ориентирани към този източник, вместо против прокуратурата да се тиражират неистини и нападки. Подобни погрешни изказвания и офанзиви подкопават доверието към институциите и вършат все по-трудно взаимоотношението сред тях. Резултатите от този развой са към този момент осезаеми за всеки български жител и се виждат все по-ясно - ширеща се престъпност, задълбочаваща се експанзия, гибел на пътя, липса на съответен отговор на законодателната и изпълнителната власт, липса на държавност, акцентират от прокуратурата.

Прокуратурата няма да разреши да бъде въвлечена и употребена в следизборните политически операции. Реформата би трябвало да има свое същинско наличие и смисъл и не може да се свежда до промяната на обособени персони или до потребление на съществуващи процедури без правни главния, само че с явни политически цели. Всички станахме очевидци на производствата против основния прокурор пред Висш съдебен съвет, инициирани от разнообразни министри на правораздаването, в това число от този на управляваната от господин Христо Иванов партия, акцентират от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Изходът от тях сподели на българските жители политическия блян към преодоляване на прокуратурата посредством дискредитиране на ръководителя ѝ, завоалиран с неизпълними обещания за смяна. От юридическа позиция е известно, че промените, за които се приказва непрекъснато, изискват промени в Конституцията със надлежно парламентарно болшинство, а някои даже привикване на Велико Народно заседание, напомнят от държавното обвиняване.

Прокуратурата ще поддържа и ще взе участие експертно във всяка промяна, която е в полза на българските жители и има за цел въвеждането на по-ефективни механизми в активността на органите на правосъдната власт, като главен страж на върховенството на правото, и която е в сходство с достиженията на правото на Европейския съюз и положителните европейски практики, приключва известието на Прокуратурата на Република България.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР