Отново шофьор с нарушения предизвика катастрофа с тежко ранени. Самият

...
Отново шофьор с нарушения предизвика катастрофа с тежко ранени. Самият
Коментари Харесай

Загиналият в Панчарево шофьор е имал 20 акта за престъпления на пътя

Отново водач с нарушавания провокира злополука с тежко ранени. Самият той почина, а в досието му са записани 20 акта за закононарушения на пътя. Има и подозрения, че е седнал зад кормилото пийнал. Въпреки необятно обявените засилени инспекции по пътищата - злополуките с жертви и ранени у нас не престават да ни държат на едно от челните места в Европа в черната статистика. При снощната верижна злополука край Панчарево - има един умрял, осем са ранени, четирима от тях са в тежко положение.

Около 22:00 часа нощес водачът, предизвикал злополуката, се прибирал от тържество. При разклона за село Бистрица младият мъж изгубил надзор върху колата и навлязъл в насрещното, където се блъснал челно в идващия отсреща автомобил, в който с изключение на 18-годишния водач са пътували още три девойки на 17, 14 и 18 години. В тяхната кола се удря трета, която се е движела откъм гърба. В нея са пътували момче на 18 години и още две девойки на 16 години. Версиите към този момент са две.

" Най-вероятният механизъм за пораждане на произшествието е - или белият автомобил приближаващ от Самоков е изпреварвал, или поради това, че преди зоната на случая има завой поради висока скорост е изпуснал завоя ", разяснява Диана Русинова - специалист по пътна сигурност.

Според проверяващите починалият водач най-вероятно е карал с превишена скорост и е използвал алкохол. В региона на произшествието не са открити видеокамери, назначена е техническа експертиза за положението на леките коли. Химическа експертиза би трябвало да откри дали в кръвта на умрелия водач има съществуване на алкохол и упойващи субстанции. Проверява се дали младият мъж не е бил преди този момент в заведение наоколо до злополуката.

" Има данни, че е използвал съществени количества алкохол. И тук поражда въпросът, който години слагаме, че е на разположение в пъти растеж, дори десетки, стотици пъти растеж на закононарушенията, свързани с приложимост на МПС след приложимост на алкохол и опиати. И сме изготвили съответни законови оферти още в 44-ото Народно заседание - да се лишава транспортното средство, благосъстоятелност на дееца. По време на Саркози със сходни ограничения бяха реализирани доста съществени резултати във Франция ", сподели Иван Гешев - основен прокурор.

Според пътни специалисти правата София-Самоков крие висок риск от произшествия поради положението на пътната инфраструктура и неведнъж са подавани сигнали. Освен това водачите не съблюдават ограничаването за скорост в обитаемо място и подхващат рисковани маневри.

" Сутринта на този съответен сектор 4 или 5 автомобила направиха изпреварване тъкмо там, където е неразрешено, макар към момента съществуването на масла и антфриз ", сподели Диана Русинова.

От Столичната община обаче отхвърлила като допустима версия за злополуката неприятното положение на пътя.

" Състоянието на пътя е било обикновено. Има осветяване в този сектор. Няма инфраструктурни проблеми, само че ще изчакаме заключението на способените органи ", сподели Йорданка Фандъкова, кмет на София.

От Регионалното министерство обявиха, че по отношение на пътната поддръжка ще бъде обезпечен по-голям публичен надзор. От през днешния ден всички възлагания на АПИ ще бъдат качвани на уеб страницата на организацията.

По информация на прокуратурата има сериозен проблем с налагането на глобите и то най-много при систематичните извършители. Ето какво демонстрира статистиката от 2019 година до края на август тази година. Броят на издадените наказателни постановления е малко над 680 000. Тези, които не са връчени на водачите са малко над 36 000, при близо 2500 случая отминалостта е изтекла. С повече от три невръчени наказателни постановления, или по този начин наречените рецидивисти на пътя, са съвсем 30 000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР