Отново остри думи към България от страна на сръбския вицепремиер

...
Отново остри думи към България от страна на сръбския вицепремиер
Коментари Харесай

Ивица Дачич с ново остро изказване за България и реакциите у нас

Отново остри думи към България от страна на сръбския вицепремиер Ивица Дачич. В телевизионно изявление той порица напъните на страната ни за запазване на българското малцинство в Сърбия. В отговор от външното ни министерство обявиха за " По света и у нас ", че държавното управление ни пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница и то освен в Сърбия. В обществените мрежи остро на думите реагира и вицепремиерът Каракачанов.

В изявление за сръбската национална телевиция Ивица Дачич разяснява тежката борба сред Черна гора и Сърбия във връзка новоприетия закон за вероизповеданията в Черна гора. Без никакъв мотив обаче намесва България с остри думи.
Ивица Дачич - вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия: За какви вътрешни работи през днешния ден се приказва в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са единствено 0.26 на 100 от популацията ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет слага въпроса за правата на българското национално малцинство.
За " По света и у нас " от външното ни министерство обявиха, че отбраната на правата на българските общности зад граница е един от главните цели на Министерството. А във връзка с Република Сърбия България не упорства нищо повече от това страната да съблюдава конституцията и законите си във връзка с малцинствата, както и уговорките си в границите на предприсъединителния развой.

В профила в обществените мрежи остро към Дачич реагира и вицепремиерът Красимир Каракачанов.Той написа, че става дума за тези българи в териториите, които през 1919 година Сърбия непозволено е окупирала след Ньойския контракт. Българската страна няма да спре да пази правото на децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език, споделя още Каракачанов.
 Министерство на външните работи: България ще продължава да пази правата на общностите си зад граница Министерство на външните работи: България ще продължава да пази правата на общностите си зад граница
Българското държавно управление пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия. Това е и един от главните...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР