Отново настъпи това време - в четвъртък, 29 февруари, е

...
Отново настъпи това време - в четвъртък, 29 февруари, е
Коментари Харесай

Как се е появила и развила идеята за високосната година

Отново настъпи това време - в четвъртък, 29 февруари, е високосен ден - календарна чудноватост, която се случва на всеки четири години.

В продължение на епохи опитите за синхронизиране на календарите с продължителността на естествената година са пораждали безпорядък , до момента в който концепцията за високосна година не е дала опция да се навакса изгубеното време.

" Всичко се свежда до обстоятелството, че броят на завъртанията на Земята към личната ѝ ос, или дните, не е обвързван по никакъв метод с времето, за което Земята обикаля към Слънцето ", споделя Джон Лоу, който до пенсионирането си управлява отдела за време и периодичност на Националния институт за стандарти и технологии на Съединени американски щати (НИСТ).

Слънчевата година е дълга почти 365,2422 дни. Нито един календар, формиран от цели дни, не може да се равнява на това число и елементарното занемаряване на видимо дребната част основава доста по-голям проблем, в сравнение с може да се допусна.

Хората от дълго време са организирали живота си в сходство с това, което са следили на небето. Древните египтяни са засаждали реколтата си всяка година в нощта, когато най-ярката нощна звезда е изчезвала, а историците в Древна Гърция и Рим също са разчитали на ситуацията на звездите, с цел да закрепят събитията във времето. Религиозните водачи са очаквали празничните дни да съответстват с избрани сезони и лунни етапи.

Ето за какво по-голямата част от актуалния свят е възприел Григорианския календар и неговата система за високосна година, с цел да може дните и месеците да се преценяват със сезоните.

Древни тактики за премерване на времето

Усилията за пригаждане на естествения график към човешкия са били несъвършени през цялото време.

Древните египтяни (преди към 3100 година прочие Хр.) и други общества от Китай до Рим в миналото са употребявали лунни календари за отчитане на времето. Но лунните месеци имат приблизително 29,5 дни, а годините единствено към 354. Така че обществата, които са спазвали лунното време, бързо са се разминавали със сезоните заради 11-дневното закъснение.

Други антични календари, датиращи от времето на шумерите преди 5000 години, просто разделят годината на 12 месеца от по 30 дни. Тяхната 360-дневна година е била с близо седмица по-кратка от нашето годишно пътешестване към Слънцето.

Практиката да се прибавят спомагателни дни към годината е най-малко толкоз остаряла, колкото и тези системи.

" Когато египтяните са приели този календар, те са били наясно, че има проблем. Те просто са добавили спомагателни пет дни за фестивали, за празненства, в края на годината " , споделя Лоу.

Юлий Цезар основава " година на комплициране "

По времето, когато Юлий Цезар се любува на фамозната си спекулация с Клеопатра, лунният календар на Рим се разминава със сезоните с към три месеца, макар опитите да го поправят посредством нередовно прибавяне на дни или месеци към годината.

За да възвърне реда, Цезар се обърнал към египетската 365-дневна година, която още през III в. пр.н.е. открила изгодата от високосна система за поправяне на календара на всеки четири години.

Цезар възприема тази система, като издава указ за една-единствена, 445-дневна година на комплициране (46 година прочие Хр.), с цел да поправя едновременно дългите години на отклоняване. След това той вкарва 365,25-дневна година, която просто прибавя високосен ден на всяка четвърта година.

Но даже и тази система е с дефекти, защото четвъртината от деня, която високосната година прибавя годишно, е малко по-дълга от остатъка от 0,242 дни на слънчевата година. Това прави календарната година с към 11 минути по-къса от слънчевата, тъй че двете се разминават с през целия ден на всеки 128 години.

" Оказва се, че в случай че се вмъкне по една на всеки четири години, това е прекалено много ", твърди Джеймс Евънс, физик от Университета на Пюджет Саунд и редактор на списанието Journal for the History of Astronomy.

Реформа на разпоредбите за високосна година

Между времето, когато Цезар вкарва системата и 16-и век, това малко разминаване е довело до изместване на значими дати, в това число християнските празници, с към 10 дни.

Папа Григорий XIII намира обстановката за неудържима и през 1582 г. след следващото фрапантно използване на тактиката за деформиране на времето, е основан Григорианският календар.

" Григорий реформира календара и през тази година от месец октомври отпадат 10 дни. След това трансформират разпоредбите за високосните дни, с цел да отстранят казуса " , изяснява Евънс.

Сега високосните години, които се разделят на 100 като 1900 година, се пропущат, в случай че не се разделят и на 400, като 2000 година, в който случай се съблюдават. Никой жив не си спомня последния изгубен високосен ден , само че отпадането на тези три високосни дни на всеки 400 години поддържа календара в точния момент.

Съвременни различни календари

Дори и през днешния ден някои календари анулират високосната година , предопределена да ни държи в крайник с нашата орбита, а други въобще пренебрегват Слънцето.

Ислямският календар е лунна система, която има единствено 354 дни и се измества с към 11 дни от Григорианския календар всяка година, макар че от време на време се прибавя един високосен ден.

И до момента в който Китай употребява Григорианския календар за публични цели, обичайният лунно-слънчев календар към момента е известен в всекидневието. Той следва етапите на Луната и вкарва цялостен високосен месец един път на три години.

Бъдещи затруднения

Сегашната грегорианска календарна система прави дробните дни на слънчевата година и високосната година съвсем равни, като от време на време пропуща високосен ден.

Тази система води до междинна дълготрайност на годината от 365,2425 дни, което е единствено с половин минута повече от слънчевата година. При това движение ще са нужни 3300 години, преди Григорианският календар да се измести даже с един ден от нашия сезонен цикъл.

Това значи, че бъдещите генерации в последна сметка ще би трябвало да вземат решение по отношение на високосната година - въпреки и не за дълго.

" Така че след 3000 години хората може да решат да го трансформират . Просто ще би трябвало да изчакаме и да забележим ", сподели Лоу.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР