Отново на прага на грипна вълна, няма как да не

...
Отново на прага на грипна вълна, няма как да не
Коментари Харесай

Диетата, която подсилва имунната система

Отново на прага на грипна вълна, няма по какъв начин да не се замисляме за методите, по които да подпомогнем защитните сили на организма, с цел да се предпазим от разболяване или най-малко да помогнем то да премине по-леко. Освен да одобряваме имуностимуланти, да спим и да се движим задоволително, има и един различен доста значим фактор - методът на хранене.

Най-важни за имунитета са плодовете и зеленчуците, които са цялостни с витамини и минерали. Но мазнините, които одобряваме всекидневно, също оказват доста въздействие върху имунитета ни. Според ново изследване, извършено от учените от Калифорнийския университет, диетата с ниско наличие на мазнини има повече изгоди от поддържането на добра форма - тя поддържа и защитните сили на организма и може да ни защищити от инфекциозни болести, включително и COVID-19.

Този резултат е обвързван с генната експресия в организма - развой, при който унаследената информация получава физическо изражение. Така да вземем за пример в случай че консумираме доста мазнини, това води до повишение на генната експресия на протеини в тялото, които се употребяват от протеините на шипа на Covid, с цел да навлязат и да заразят гостоприемника.

Това важи за всички типове мазнини, даже тези от растителен генезис като кокосовото и соевото масло са съответно упоменати поради огромното си въздействие. За диета с високо наличие на мазнини се дефинира тази, в която най-малко 40% от одобряваните калории идват от тях.

Тогава се следи въздействие освен върху гените, свързани със затлъстяването, рака на дебелото черво, раздразнените вътрешности и метаболизирането на медикаменти, само че и върху тези, които въздействат на бактериалния състав на червата и контролират податливостта към инфекциозни болести.

Учените разясняват, че организмът ни все пак има потребност от мазнини, изключително от потребните, само че е значимо тяхното количество да не надвишава 10-15% от калориите в хранителния ни режим. А проведеното изследване с мишки потвърждава, че методът на хранене оказва въздействия върху генната експресия в границите на интервал от 24 седмици, предава DailyDaily MailMail.

Високият приема на мазнини оказва двоен отрицателен резултат върху защитните сили на организма. Първо този вид хранене поврежда гените на имунната система в гостоприемника. И второ - основава удобна среда, в която нездравословните чревни бактерии могат да виреят и да се развъждат.

Важно конкретизиране е, че в случай че одобряваме доста мазнини, няма по какъв начин да обезвреждаме резултата върху имунната система посредством деен метод на живот и повече спорт. Също по този начин прегрешенията понякога не могат да ни навредят изключително, само че в случай че за нас това е всекидневие, сигурно ще боледуваме по-често.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР