Отново хиляди природозащитници протестираха днес в поне 14 града, включително

...
Отново хиляди природозащитници протестираха днес в поне 14 града, включително
Коментари Харесай

Природозащитниците: Долу ръцете от Закона. От морето, планините, реките

Отново хиляди природозащитници стачкуваха през днешния ден в най-малко 14 града, в това число и в София. Вторият народен митинг, под мотото „ Долу ръцете от Закона. От морето, планините “ , стана факт, откакто предходната седмица в отрасловата екокомисия не бе реализирано единодушие за измененията в Закона за биологичното многообразие. Природозащитници, депутати и учени започнаха спор, който завърши със скандал. Природозащитниците си излязоха, като оповестиха свикването на втори народен митинг. Основните претенции са три: депутатите да не одобряват предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „ Странджа ". Сподели с твоите другари
Веднага след първите  демонстрации в страната на 25 юни, които бяха ненадейно многолюдни макар терзанията от вируса, ГЕРБ се отхвърлиха от готвените промени в Закона за биоразнообразието и дадоха обещание да ги зачеркнат от плана, готвен в Народното събрание. 
Става дума за европейската зелена мрежа " Натура 2000 " и за нуждата страната ни да разгласи и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които би трябвало да бъдат съхранявани като общоевропейско благосъстояние. В България резерватите, които би трябвало да са част от Натура 2000, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега единствено за 11 от тях процедурата е завършена, твърдят уредниците на митинга - Коалиция  " За да остане природа в България ". За  останалите ръководещите към този момент 13 години вършат всевъзможни опити да ги създадат налични за застрояване.
Припомняме, че Европейската комисия стартира наказателна процедура против България, която към този момент е към финала си и следва предаване на проблема в Съда на Европейски Съюз, който постанова санкции. Последно Европейска комисия даде на държавното управление 3 месеца срок, в който да утвърди всичките зони от Натура 2000, както са били препоръчани при влизането на страната ни в Европейски Съюз.  
С промени в Закона за биоразнообразието, стартирани от съдружния сътрудник на ГЕРБ НФСБ, се дава опция на притежатели на земи да вземат участие в ограниченията, които ще бъдат прилагани в техните имоти и земи в " Натура " 2000 ". “Не виждам нищо неприятно в това. Нали тъкмо това е демокрацията да има повече отзиви, разисквания от всички страни, които са наранени. Изведнъж обаче те са изключени. Когато сложим въпроса за тяхното право да разискват какви ограничения ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцка се и напуща. Казват, че ще вършат митинги. В същото време ГЕРБ споделят, че няма да одобряват непосредствено предложенията, без разискване, без коментар. Това става сега. Затова първоначално започнах, че някаква форма на психическо отклоняване наблюдавате тук чисто в политически проект ", разяснява водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият метод за ръководство на предпазените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било за да се реализира по-пълно осъществяване на двете природозащитни директивни на Европейски Съюз. Това били последните трендове.
Природозащитниците обаче изрично не са съгласни. Андрей Ковачев от " За да остане природа в България " съобщи преди да изоставен съвещанието на комисията, че е необходим нов работещ закон, а актуалните оферти за " Натура 2000 " би трябвало да отпаднат. Тома Белев пък тогава акцентира, че животните не признават административни граници и е необходим характерен метод, а съгласно Европейска комисия не управляваме екодирективата за биоразнообразие вярно. " Министерство на околната среда и водите предложило корупция на едно гише, тъй като се концентрира всичко в ръцете на министъра ", означи Белев.
Припомняме още, че през годините разнообразни държавни управления вършат три пъти към този момент вършат редакци в Закона за биологичното многообразие, които отсрочват включване на чакащите протекция местообитания в  " Натура 2000 " - през 2007 г. срокът се удължава с 2 години, през 2010-а с 4 години, а през 2013-а с още 6 години.  
Вижте още:
Екопротестите не престават, в комисията по околна среда се скараха
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР