Отново е четвъртък и отново е време за редовния седмичен

...
Отново е четвъртък и отново е време за редовния седмичен
Коментари Харесай

Време е за симфоничен концерт

Отново е четвъртък и още веднъж е време за постоянния седмичен симфоничен концерт в зала " Маестро Георги Атанасов ". Тази вечер на диригентския пулт ще е посетител от Полша - проф. Ян Милош Заржицки. Маестрото е подбрал приятна стратегия, която сигурно ще зарадва феновете на класическата музика. Ще прозвучат две творби на полски композитори:

Ян Стефани – Увертюра „ Краковчани и планинци ”

Р. Шуман – Концерт за пиано и оркестър, оп. 54, както и нещо познато и обичано:

Л. ван Бетховен – Симфония №3 „ Ероика “

На пианото ще е Сава Вутов. Роден в София през 1994 година Завършва Национално Музикално Училище „ Любомир Пипков ” в София със компетентност „ Пиано “ в класа на доцент доктор Александър Василенко. По настоящем следва Магистратура по пиано в Национална Музикална Академия „ Проф. Панчо Владигеров ” – София при проф. доктор Борислава Танева.

Сава е лауреат на интернационалните състезания в България, Сърбия, Македония, Италия, Англия. Носител е на огромната премия за осъществяване на Сергей Прокофиев на 8-ми Академичен клавирен конкурс „ Ненов-Прокофиев “ – 2016 година

Активно взе участие в интернационалните майсторски класове. Изнася рецитали в България, Гърция, Англия, Испания и други

Солист на оркестрите – камерен отбор „ Софийски солисти “, камерен оркестър „ Орфей ”- Перник, “Атинска симфониета ” – Атина, Гърция, Видинска филхармония, Разградска филхармония, Академичен симфоничен оркестър и Студентски струнен оркестър.

Работил е с диригентите: проф. Пламен Джуров, Георги Чимширов, проф. доктор Ивайло Кринчев, Константин Илиевски, Райчо Христов и други Също по този начин, Сава се изявява като композитор на инструментална, хорова и кино музика.

От септември 2017 година Сава Вутов е поканен да преподава компетентност “Пиано ” в Национално Mузикално Училище „ Любомир Пипков “ в София, където към този момент негови възпитаници са лауреати на интернационалните състезания.

А ето и още малко информация за полския диригент Ян Милош Заржицки. Той е живописен началник на камерната филхармония на Witold Lutosławski в Łomża. Той е и професор в Музикалния университет „ Фридерик Шопен “ във Варшава. Ян Милош Заржицки e притежател на награди от интернационалните състезания в Италия, Испания и Унгария. Завършва образованието си във Виена и Берлин под управлението на фамозни диригенти като Сейджи Озава, Кърт Масур и Клаудио Аббадо. Завършва образованието си с Марек Пияровски в Музикалната академия във Вроцлав и получава тапия с отличие през 1994 година. Преди да стартира диригентство, приключва музикалната академия в Катовице през 1990 година и печели няколко награди на състезания за цигулка. Той е управлявал множеството симфонични оркестри на Полша. Чуждестранни обиколки го водиха в Германия, Франция, Австрия, Холандия, Чехия, Русия, Италия, Украйна, Македония, Съединени американски щати, Португалия, Мексико, Норвегия, Белгия, Литва и Беларус. Досега е записал 12 албума, един от които завоюва номинация за премията Fryderyk на полската звукозаписна промишленост.Неговите оценки включват специфична премия от министъра на културата и националното завещание като самопризнание за скъпия принос към полската музикална просвета (2008 г.) и тапия за изключителните му достижения в опазването на наследството на Шопен (2011 година и 2013 г.). Освен това през 2013 година е почетен с премията „ Глория Артис Медал “ и „ Подласки армия “ за изключителни достижения в региона на художественото творчество, популяризирането и опазването на културата. През 2014 година с решението на полския президент Ян Милош Заржицки става професор по музика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР