Относно разглеждането на административни дела от дежурни съставиПредседателят на Върховния

...
Относно разглеждането на административни дела от дежурни съставиПредседателят на Върховния
Коментари Харесай

ВАС пусна съобщение относно делата, свързани с ”Капитан Андреево”

Относно разглеждането на административни каузи от дежурни сформира

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков взе участие наедно с всички съдии в дежурни сформира през една календарна година, според разпоредбите за установяване на годишните дежурни сформира.
През календарна година пред Пленума на Върховен административен съд се тегли електронен жребии, в който се включват всички висши съдии. Съгласно заповед на ръководителя от 2018 година, определянето на дежурни сформира се прави за интервал от две години посредством жребии пред Пленума на съдиите от Върховен административен съд.

На инцидентен принцип посредством системата се дефинират имената на 50% от всички висши съдии, които ще вземат участие в дежурствата през съответната година. След установяване на съдиите, ръководителят на Върховен административен съд изготвя поименен лист на дежурните сформира.
Тези, които не вземат участие в дежурните сформира за съответната година, автоматизирано стават дежурни идната. Съгласно разпоредбите размяната сред избрани с чоп съдии за съответните години става с категорично документално единодушие на тези съдии.
Най-късно до началото на юни всяка година, ръководителят на Върховен административен съд изготвя поименен писмен график на дежурните сформира по седмици. Промяна в одобрения график се прави единствено при настъпили изключителни непредвидени условия.

Относно присъединяване на Георги Чолаков в дежурни сформира

През 2018 година е изтеглен чоп пред Пленума на Върховен административен съд и ръководителят не е попаднал измежду имената на дежурните съдии, само че се е разменил със собствен сътрудник, който е поел дежурство през 2019 година, вместо през 2018 година. Поради това арбитър Георги Чолаков е бил дежурен от 30 юли до 3 август 2018 година Следвайки разпоредбите, през 2019 година той не е взел участие в дежурните сформира.

Поради Covid-19 през 2020 година с смяна в Закона за правосъдната власт беше анулирана правосъдната почивка, чоп не е теглен и дежурните са избрани сред всички съдии, съгласно техните отпуски. В дежурствата е взел участие и ръководителят. През 2020 година ръководителят на Върховен административен съд е бил дежурен от 3 до 7 август и от 10 до 14 август.
Жребий по посочения нагоре метод за установяване на дежурни сформира е изтеглен през 2021 година, като дежурствата са разпределени сред съдиите за 2021 и 2022 година. Георги Чолаков не е попаднал в жребия за 2021 година и не е давал наряди през предходната година. Затова той взе участие в дежурните сформира през 2022 година.

Относно метода на администриране, формиране и разпределение на трите каузи във Върховен административен съд:

Съгласно одобрените в съда правила, разпределящият делата на дежурните сформира през 2022 година до 29 юли, е ръководителят Георги Чолаков, а от 1 август до 2 септември – заместник-председателят на Върховен административен съд Мариника Чернева.

В седмицата от 11 юли до 15 юли (периода, в който са разпределени въпросните 3 дела) в дежурния състав са били Георги Чолаков, Искра Александрова, Любомира Мотова, Росица Драганова и Весела Николова.
Тричленните и петчленните дежурни сформира за произнасянето по делата се образуват от съдиите от всичките осем отделения в съда, като се съблюдава правилото на старшинството.

По посочения метод са образувани и трите състава, разгледали въпросните каузи, за което има издадени съответни разпоредби, приложени по делата. Всички докладчици са избрани посредством системата за инцидентно систематизиране, по поредността на делата.
Административно дело № 6328 от 2022 г,. входящ номер 8554 от 2022 година е разпределено на 11 юли 2022 година в 10,37 часа и 57 секунди, с избран докладчик Любомира Мотова.
Административно дело № 6329 от 2022 година, входящ номер 9131 от 2022 година е разпределен на 11 юли в 10,39 часа и 53 секунди, с избран докладчик Весела Николова.
Административно дело № 6330 от 2022 година, входящ номер 9477 от 2022 година е разпределено на 11 юли 2022 година в 10,41 часа и 36 секунди, с избран докладчик Георги Чолаков.
На тази дата с изключение на посочените три каузи са разпределени още 4 каузи. На същия ден посредством системата за инцидентно систематизиране Георги Чолаков е избран за докладчик по дело № 6387 от 2022 година На 13 юли са разпределени още 3 каузи и на 14 юли – още 2 каузи. Общо 12 каузи са били разпределени по време на дежурството на този дежурен състав (в състав Георги Чолаков, Искра Александрова, Любомира Мотова, Росица Драганова и Весела Николова), като съставите са били образувани по описания нагоре метод.
Делата са формирани при съблюдаване правилото да се образуват от по-малкия към по-големия входящ номер. При разпределянето им са спазени всички правила за инцидентно систематизиране на делата, в това число и последователността на разпределението.

Административно дело № 6328

Жалбата по административно дело № 6328/2022 е постъпила във Върховен административен съд като кореспонденция на 16.6.2022 година и заведена в регистъра с входящ номер 8554. Първоначално преписката е била ориентирана от регистратурата към ръководителя на Седмо поделение. След това е извършена процедура по администриране сред ръководителя на Седмо поделение и ръководителя на Пето поделение. След привършване на тази процедура, преписката е формирана в дело на 8 юли 2022 година като дело на Пето поделение.
С предписание на ръководителя на Пето поделение, делото е ориентирано към ръководителя на Върховен административен съд за разпределение и разглеждане от дежурни сформира.
Видно от записа в деловодната система на съда, делото е ориентирано към ръководителя на Върховен административен съд на 8 юли 2022 година в 13,36 часа и 59 секунди. Тъй като Георги Чолаков е имал длъжностен ангажимент по отношение на мероприятие по разкриване на Съдебната палата в Нова Загора (от 14,00 часа на 8 юли), той е разпределил делото при започване на първия работен ден, понеделник, 11 юли 2022 година
За докладчик по делото, посредством системата за инцидентно систематизиране на каузи, е избрана Любомира Мотова.

Административно дело № 6329 от 2022 година

Жалбата по административното дело е постъпила във Върховен административен съд като кореспонденция на 27 юни 2022 година и заведена в регистъра с входящ номер 9131. Първоначално преписката е била ориентирана от регистратурата към ръководителя на Пето поделение. След това е извършена процедура по администриране сред ръководителя на Седмо поделение и ръководителя на Пето поделение. След привършване на тази процедура, преписката е формирана в дело на 8 юли 2022 г като дело на Пето поделение.
С предписание на ръководителя на Пето поделение, делото е ориентирано към ръководителя на Върховен административен съд за разпределение и разглеждане от дежурни сформира.
Видно от записа в деловодната система на съда, делото е ориентирано към ръководителя на Върховен административен съд на 8 юли 2022 година в 15,24 часа и 9 секунди.
Тъй като ръководителят на Върховен административен съд е имал длъжностен ангажимент по отношение на мероприятие за разкриване на Съдебната палата в Нова Загора (от 14,00 часа на 8 юли), той е разпределил делото при започване на първия работен ден, понеделник, 11 юли 2022 година
За докладчик по делото, посредством системата за инцидентно систематизиране на каузи, е избрана Весела Николова.

Административно дело № 6330 от 2022 година

Жалбата по административното делото е постъпила във Върховен административен съд като кореспонденция на 1 юли 2022 година и заведена в регистъра с входящ номер 9477. Първоначално преписката е била ориентирана от регистратурата към ръководителя на Седмо поделение. След това е извършена процедура по администриране сред ръководителя на Седмо поделение и ръководителя на Пето поделение. След привършване на тази процедура, преписката е формирана в дело на 8 юли 2022 година като дело на Пето поделение.
Видно от записа в деловодната система на съда, делото е ориентирано към ръководителя на Върховен административен съд на 8 юли 2022 година в 15,43 часа и 28 секунди.

Тъй като ръководителят на Върховен административен съд е имал длъжностен ангажимент по отношение на мероприятие за разкриване на Съдебната палата в Нова Загора (от 14,00 часа на 8 юли), той е разпределил делото при започване на първия работен ден, понеделник, 11 юли 2022 година
За докладчик по делото, посредством системата за инцидентно систематизиране на каузи, е избран Георги Чолаков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР