Относно пълноправното членство на България в Шенген имаме ясна и

...
Относно пълноправното членство на България в Шенген имаме ясна и
Коментари Харесай

Немският посланик: България трябва да стане пълноправен член на Шенген

„ Относно пълноправното участие на България в Шенген имаме ясна и недвусмислена позиция. Федералният канцлер Шолц я съобщи още през август предходната година в речта си в Карловия университет. Да, считаме, че България следва да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство. Някои държави-членки на Европейски Съюз би трябвало към момента да бъдат уверени в това, само че и за това на драго сърце бихме подкрепили България. Що се касае до Еврозоната, България следва да извърши по този начин наречените „ критерии за конвергенция “. Мисля, че все още процентът на инфлация в България към момента продължава да бъде проблем. Но отговорът е, че когато България извърши критериите за конвергенция – да “.

Това съобщи пред Нова ТВ нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк, която оглавява посолството на Федерална Република Германия в София от 26-ти януари 2023 година

Тя е третата жена, изпратена в България като дипломат на Германия, след прехода ни към народна власт. Посланик Планк е заемала голям брой високопоставени длъжности в Министерството на външните работи на страната си, в това число прокурист по стратегическата връзка, а преди този момент е завеждала отдел „ Икономика и човешка права “ в същото министерство. В интервала 2012-2016 година тя работи като заместник-началник на кабинета на Горско стопанство на НАТО в Брюксел.

Според нея България, сходно на Германия, се оказа в една в действителност доста тежка обстановка поради съветската експанзия в Украйна.

„ Заради доста огромната си взаимозависимост – наред с други неща – от съветския природен газ. Силно впечатлена съм от това, какъв брой бързо България съумя да стане самостоятелна от него и да открие други пътища за доставки. На 1 октомври присъствах на откриването на интерконектора. После бяха подписани контракти с Азербайджан за доставка на газ и полутечен газ и с Гърция и Турция за потребление на газовата инфраструктура. Много се впечатлих от това какъв брой добре и какъв брой бързо България съумя да компенсира тази липса. И апропо мисля – и това е персонално мое мнение – че това открива доста благоприятни условия за България и за Германия да покриваме потребностите си от сила със зелени и районни решения и да продължаваме да обсъждаме тези благоприятни условия с България. И сигурно да научим доста “, сподели Планк.

Тя акцентира, че върховенството на правото е носещ дирек на Европейския съюз.

„ Германия като държава-членка на Европейски Съюз следи какво става в България и други страни, в които има такова напрежение, по този начин да се каже. И естествено се интересува доста да спечелва върховенството на правото. Но съгласно мен максимален интерес от правова страна България имат самите българи. Естествено поддържаме напъните в тази посока. Според мен правосъдната промяна е изключително значима. По някои нейни детайли към този момент има взети решения от новия парламент. Съдебната промяна имам вяра има централно място. И когато тя в действителност се случи, това няма да е значимо единствено за влизане в Шенген и еврозоната, а и за подсилване на доверието в правовата страна в България. Да. Много е значимо. Следим събитията и поддържаме всичко, което води до повече господство на правото “, безапелационна е тя.

„ Ротация в Германия до момента не сме имали, само че сложни обединения към този момент и ние сме преживявали. Ако следите политическите полемики в Германия, ще установите, че тримата сътрудници от тъй наречените коалиция „ светофар “, които сега съставляват държавното управление, имат огромни разногласия между тях по доста тематики и не всеки път са на едно и също мнение. Но това е симптом на една зряла народна власт. Ето за какво искам на новото българско държавно управление в действителност доста триумфи. В последните дни слушам – предходната седмица да вземем за пример бях в Стара Загора – и всички мои събеседници ми споделяха „ Слава Богу, към този момент имаме постоянно държавно управление! “ Според мен това значи, че българските жители са наясно за тези несъгласия сред двама или повече съдружни сътрудници и че от време на време има и разногласия, само че са доста удовлетворени, че има държавно управление и всички ние му желаем доста триумфи, тъй като това в действителност е належащо на страната “, разяснява посланикът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР