Отношенията на България и Австрия са станали по-активни след присъединяването

...
Отношенията на България и Австрия са станали по-активни след присъединяването
Коментари Харесай

Андреа Вике: В България въвеждането на еврото ще е по-лесно в математически план

Отношенията на България и Австрия са станали по-активни след присъединението на страната ни към Европейски Съюз. Двете страни са имали по-добра опция да се опознаят и посредством председателството си на Съвета на Европейски Съюз, а по последни изявления на австрийските медии, оповестяването на Пловдив за европейска столица на културата също работи в тази посока. За връзките на двете страни като членки на Европейски Съюз и въпросите, които стоят на дневен ред пред България. Това съобщи посланикът на Австрия Андреа Вике пред телевизия Блумбърг.

"Аз бях там, когато вкараха еврото, бих споделила, че прекосяването беше мъчно, тъй като самото математическо съответствие беше мъчно. Хората се усещаха неловко първоначално, тъй като мислеха, че има нарастване на цените, в действителност е имало малко нарастване първоначално, само че след това тези цени се изравниха. България има огромно преимущество, тъй като 2 лева са почти 1 евро и доста елементарно хората ще се ориентират дали цените са се нараснали или не ", сподели посланикът във връзка желанието на страната ни да се причисли към еврозоната.

Вике изясни, че би трябвало да се изчакат резултатите от стрес тестванията през юни, само че Банковият съюз е първото условие за присъединение на страната към еврозоната. Самото въвеждане в кратковременен проект евентуално ще има последствия, които би трябвало да се одобряват, само че с цел да има триумф в дълготраен проект, би трябвало да има доверие.

По отношение на подправените вести посланикът сподели, че Австрия няма избрана тактика за битката с подправените вести, само че преди няколко години е почнало образованието на децата в учебно заведение да боравят с интернет, а в него е включено и намирането на надеждни източници на информация. В Австрия, съгласно статистиката, по-възрастните хора са по-уязвими на подправените вести от по-младите, които са израснали с интернет. Медиите имат добра среда и се пробват да засекат подправените вести, в случай че има такива, уточни още Андреа Вике.

Русия неведнъж бива упреквана в разпространяването на дезинформация и подправени вести. Според посланика има разлика в връзките на Русия със прилежащите й страни и с тези на другите континенти.

„ По един или различен метод би трябвало да се научим да живеем дружно с Русия и да не стопираме нашия разговор. Предвид развитията в последните 10 година би трябвало да сме деликатни и да открием вярната тактика. “, сподели тя.

Андреа Вике разяснява и дали в миналото Европа може да стане енергийно самостоятелна от Русия: „ Ако желаеме да сме по-малко енергийно подвластни от Русия, би трябвало да търсим други източници, а това ще усили цените. Друга опция е в случай че се усили делът на възобновимите източници, който може да измести в известна степен тази енергийна взаимозависимост. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР