Отношенията между президента Джо Байдън и министър-председателя Бенямин Нетаняху паднаха

...
Отношенията между президента Джо Байдън и министър-председателя Бенямин Нетаняху паднаха
Коментари Харесай

РОЙТЕРС: Отношенията между Байдън и Нетаняху достигнаха военно дъно

Отношенията сред президента Джо Байдън и министър-председателя Бенямин Нетаняху паднаха до военното дъно, откакто Съединени американски щати разрешиха приемането на резолюция за преустановяване на огъня в Газа в Организация на обединените нации и провокираха изострен упрек от израелския водач.

Нетаняху ненадейно анулира визитата във Вашингтон тази седмица на високопоставена делегация, с цел да разиска опасността от израелска атака в южния град Рафа в Газа, откакто Съединени американски щати се въздържаха при гласоподаване в Съвета за сигурност, което изискваше неотложно преустановяване на огъня сред Израел и Хамас и освобождението на всички арестувани заложници от палестинските бойци.

Прекратяването на тази среща слага съществена нова спънка пред напъните на Съединени американски щати, загрижени от задълбочаващата се филантропична злополука в Газа, да накарат Нетаняху да обмисли други възможности на сухопътна инвазия в Рафа, последното относително безвредно леговище за палестинските цивилни.

Заплахата от сходна атака усили напрежението сред дългогодишните съдружници Съединените щати и Израел и повдигна въпроси дали Съединени американски щати може да лимитират военната помощ, в случай че Нетаняху се опълчи на Байдън и въпреки всичко продължи напред.

„ Това демонстрира, че доверието сред администрацията на Байдън и Нетаняху може да се разпадне “, сподели Арън Дейвид Милър, някогашен договарящ в Близкия изток за администрациите на Републиканската и Демократическата партия.

„ Ако рецесията не се ръководи деликатно, тя единствено ще продължи да се утежнява. “

Решението на Байдън да се въздържи в Организация на обединените нации, идващо след месеци на главно придържане към дългогодишната политика на Съединени американски щати за отбрана на Израел в международната организация, наподобява отразява възходящото отчаяние на Съединени американски щати от израелския водач.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР