Отношенията между ГЕРБ и ДПС несъмнено претърпяха катарзис. От времената

...
Отношенията между ГЕРБ и ДПС несъмнено претърпяха катарзис. От времената
Коментари Харесай

ДДС прегръдката на ГЕРБ и ДПС

Отношенията сред ГЕРБ и Движение за права и свободи безспорно претърпяха катарзис. От времената когато Бойко Борисов се заканваше да гони Ахмед Доган до пандиза и твърдеше, че Доган е поръчал убийството му, до обгрижването на почетния ръководител на общинско и държавно равнище, преодоляването на изпълнителната, парламентарна, правосъдна и медийна власт.

Управляващата партия към този момент не се свени да прави обществени жестове към Движение за права и свободи, а от своя страна Движението даже публично подаде ръка на ГЕРБ за бъдещо ръководство на страната, откакто в средата на предишния месец Йордан Цонев сподели следното: "Не бихме могли да влезем с националистите в един нов кабинет. Не виждам обаче проблем да влезем в коалиция с ГЕРБ, поради общата ни идеология – във връзка с евроатлантизма, данъчни и стопански политики, като това не значи, че нямаме и разлики ".

"Общата идеология " сред двете партии

проличава в две скорошни основни решение. Първо - ГЕРБ даде на Движение за права и свободи краткотрайната комисия за инспекция на разноските за битка с Covid-19, а по-късно - близо месец по-късно - поддържа концепциите на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за понижаване на Данък добавена стойност за бебешки пелени и пюрета от 20 на 9 %.

Аргументът на депутатите бе, че по този начин ще подкрепят младите родители. Самият Борисов пък изясни, че по този метод ще се събере "по-голяма поддръжка " за измененията в закона, тъй като Движение за права и свободи ще поддържат ГЕРБ за намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене. "Няма неприятно. Който ще да го е предложил. В изгода ли е на хората, в изгода ли е на дечицата? ", сбит бе Борисов.

Председателката на Бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова за първи път изрази много друго мнение от това на премиера. По време на последното съвещание в Народното събрание тя обясни тъкмо в чия изгода са измененията: "Доброто желание да подпомогнем фамилиите, отглеждащи дребни деца през понижена цена, няма да се състои ". Според Стоянова цената на пюретата и памперсите няма да намалее, тъй като продукцията е най-вече от импорт и по тази причина най-вероятно намалената Данък добавена стойност ставка ще подкрепи само вносителите.

Колкото до намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, Борисов нееднократно отбрани тези ограничения с изказванието, че става въпрос за "политическо решение " и "риск, който е подготвен да поеме ". Другият мотив е, че

държавното управление е стопирало активността на заведенията

през последните месеци и по тази причина те би трябвало да бъдат подкрепени.

Отново обаче в партията му, а и в кабинета има недоволни, даже по думите на финансовия министър Владислав Горанов е имало и напрежение. В случая с изключение на за угриженост за приходите в хазната министърът изрече и подозрение, че мярката ще помогне на притежателите на заведения за хранене, само че не и на клиентите им. "Сигурен съм в едно. Цените за българските жители няма да намалеят. За бюджета ще има избрана загуба ", съобщи Горанов. Според него - какви ще са загубите ще стане ясно на есен, когато се изготвя финансовата рамка за идната година.

Горанов е обезпокоен също, че данъчните закони се променят в крачка и на парче, а това може да докара до спор за по-дълбоки промени в данъчната система. Дебат, в който по думите му не желае да влиза. Вероятно тъй като този спор ще е в посока нарастване на други данъци, които да компенсират свиването на приходите в хазната около рецесията. Ако е решил да прави това в отговор на соловите осъществявания на премиера, би било най-безболезнено Горанов да пипне корпоративния налог и да спре да придвижва общата бюджетна тежест върху цялото население.

Недоволните притежатели

Дори това подкрепяне обаче се оказва незадоволително за ресторантьорския отрасъл, чийто първи укор бе, че промените, контрактувани сред депутатите в Бюджетната комисия, нарушават сделката им с премиера. Например поправката не включва питейните заведения, нощните заведения и заведенията за бързо хранене. Също по този начин алкохолът и бирата, сервирани в заведенията, ще продължат да се таксуват с 20% Данък добавена стойност.

Според представители на бранша, след тези промени "30-40% от сектора ще отиде в пропастта ". Към същата бездна обаче са се запътили и редица други по-значими сектори, които никой даже не си даде труд да изслуша.

Странно или не, най-голямата несправедливост още веднъж бе

дело на депутатите от ГЕРБ.

Между двете четения на законопроекта, те внесоха промени, които основават застрахователен риск за неквалифицирания личен състав в заведенията. Предвижда се осигуровките за него да са върху минималната заплата - 610 лв., което може да ги остави напряко в сивия бранш.

Според ръководещите, сервитьорите и готвачите нямало по какъв начин да се обезпечават върху по-малко от 800 лв.. А по-ниските осигуровки се вкарвали за единствено за няколко категории работещи – пиколо, камериерка, хигиенистка, мияч на съдове, асистент кухня и готвач в заведение за бързо хранене. Разбира се, никой не дава гаранция, че притежателите на заведения за хранене няма да създадат опит да заобиколят новите разпореждания, по този начин както правеха и до момента.

Да не приказваме, че надали има клиент, който би желал да отиде в мърляво заведение или хотел. И макар тези причини, изискванията за хигиенистите евентуално няма да бъдат усъвършенствани.

Обществена поддръжка към този момент

среща само намаляването на ДДС-ставката за книгите - още веднъж до 9 на 100.

От издателския отрасъл споделят, че ще понижат цените на книгите. Ползата за издателите ще бъде, че (може би) ще реализират по-големи тиражи, което вероятно би им донесло по-големи доходи, само че дават обещание създателите сигурно да получават по-високи възнаграждения, а читателите - по-ниски цени на книгите.

Естествено, би било добре и

вестниците да попадат в групата на изданията,

които ще бъдат данъчно облекчени. Особено поради нуждата на страната ни от самостоятелна и сериозна преса, отразена инак посредством 111-о място в класацията на "Репортери без граници ". Позиция, която България резервира към този момент следващи три години.

Управляващите обаче не посмяха да създадат тази крачка, което значи, че за тях печатните медии не съставляват интерес. Може би, тъй като от доста командировки по света и у нас, очевидно не им остава време да четат.

В България бюджетът не предлага никакви обществени услуги и по тази причина в тази рецесия се вижда, че няма отражение върху него. Той се употребява единствено за харчене в избрана посока, а не за осъществяване на политики.

Мярката за понижаване на налога е чисто популистка

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред "БАНКЕРЪ "

"С смяната на ставките разрушават данъчната системата. Сравненията с други страни не работят, тъй като всяка страна си има лична система с нейни особености. Когато се трансформират налозите, би трябвало да се гледа изцяло. Тази мярка е чисто популистка и политическа и няма никаква отражение върху стопанската система. Отваря се и въпросът за политическо договаряне ", съобщи пред "Банкеръ " някогашният зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Според Дацов намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене в действителност ограбва потребителите. По думите му никой от вносителите на законовите промени не чака потреблението да се усили с помощта на тях. Ресторантьорите споделят, че няма да понижат цените. Дацов подчертава, че намаляването на Данък добавена стойност като краткотрайна мярка значи, че когато ставката бъде върната на 20%, цените ще бъдат увеличени и това още веднъж ще е за сметка на потребителите.

"Като цяло налозите служат за увеличение на приходите в бюджета и са ефикасни, когато се се играе на макро равнище, с цел да се подтиква стопанската система. Играта със ставките по Данък добавена стойност е на микро равнище ", акцентира финансистът.

Дацов означи също, че приходите в бюджета понижават в последните два месеца, като най-голямо понижение се чака през юни - към 15%. След това обаче ще има възобновяване на стопанската система и в идващите месеци свиването на приходите ще е с 3-4 %. "Така или другояче бюджетът има задоволително буфери, тъй че в 2-3% недостиг няма нищо ужасно ", изясни той.

Бившият зам.-министър на финансите е на мнение, че в България бюджетът не предлага никакви обществени услуги и по тази причина в тази рецесия се вижда, че няма отражение върху него. "Отново се вижда, че бюджетът е единствено за харчене в избрана посока, а не за осъществяване на политики ", заключи Любомир Дацов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР