Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но

...
Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но
Коментари Харесай

Проучване: Българите искат по-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки


Отношението на българите към здравната система е обичайно отрицателно, само че въпреки всичко има записана положителна динамичност за период по-малко от една година. Това демонстрират данните от социологическото изследване " Нагласи на българите към здравната система ", направено измежду 1005 респонденти през август 2020 година от организация " Тренд " по поръчка на " Заедно за повече здраве ", съобщи Българска телеграфна агенция. В самодейността вземат участие Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Според данните, 63 на 100 от българите считат, че здравната ни система се развива в отрицателна посока , а при предходното изследване от преди по-малко от година този % е бил близо 70 на 100.

Над половината от българите - 52 на 100, са на мнение, че българското опазване на здравето се е справило с проблемите към ковид . Според 26 % от запитаните системата ни не се е справила, всеки пети обаче не може да реши.

Близо 40 % от хората имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32 на 100 това е причина за спад в доверието им. За 48 % от българите опазването на здравето ни не е квалифицирано за сходен жанр предизвикателство, а 73 % са на мнение, че се нуждае изрично от в допълнение финансиране, с цел да се оправи.

Според изследването хората виждат главните проблеми на системата най-много във високото доплащане за медицински услуги и неналичието на медицински фрагменти . След тях се подреждат проблемите с неприятното положение на лечебните заведения и високото доплащане за медикаменти. Според 47 на 100 от българите тези негативи се дължат най-много на неприятния надзор в системата , както и на незадоволителното финансиране , което показват 23 на 100 от запитаните. Подобни са отговорите през октомври предходната година, 45 на 100 са определили неприятния надзор от страна на институциите и 29 на 100 неналичието на нужните за това средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР