Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите,

...
Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите,
Коментари Харесай

Сагата „Капитан Андреево“ продължава, изземват сградите на частната лаборатория

„ Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със постройките, които са предмет на заповедта на регионалния шеф за изземване на пространства, които се намират на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев при визитата си на граничния пункт.

„ Стоя месеци наред жандармерия, с цел да може да действа гладко лабораторията и да не стават проблеми и нарушавания на публичния ред, да не стават големи опашки, които нарушаваха връзките ни с Турция и Европейския съюз. Сградите бяха оповестени за здания, свързани с националната сигурност, идната стъпка е заповедта на регионалния шеф за тяхното изземване, която той сега осъществя. Стъпката на „ Гранична полиция “ е лишаване на пропуските на лицата “, добави министърът на вътрешните работи.

Той посочи още, че следва лаборатория за фитосанитарен надзор да бъде построена и на граничния пункт „ Лесово “, а потенциалът на тукашната да бъде повишен, както и да бъде построена още една.

„ Спекулира се по тематиката със закриването на полицейския сектор в Лесово. Много ясно желая да заявя, че този сектор няма да бъде закрит “, увери Демерджиев. Той сподели, че са дадени ясни инструкции на шефовете по места да не се закриват структури на Министерство на вътрешните работи. „ Напротив, имаме 700-800 чиновници в запас, които ще бъдат разпределени към регионалните дирекции “, уточни министърът.
Какво се случи на „ Капитан Андреево “?
Правителството на Кирил Петков, взаимно с БАБХ, взеха решение фитосанитарният надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” да бъде стихотворец от Българската организация по храните, откакто дълги години той е бил реализиран от частната компания. Това се наложи след разкрития на Министерството на земеделието и тогавашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, че фитосанитарен надзор там в действителност съвсем не се прави, а влизащите от страни отвън Европейски Съюз храни, са пропускани при съществени подозрения, че дават отговор на условията за равнищата на пестициди в тях.

Нивото на пестицидите в плодовете и зеленчуците, които се употребяват в Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор на характерни условия, тъй че те да не са отровни за индивида. Прекомерната консумация на артикули с пестициди пък води до голям брой болести, в това число ракови болести. Когато дадена храна влиза в Европейски Съюз от трета страна, а не от страна член, тя е длъжна да дава отговор на изискванията на Европейски Съюз.

Последваха изказвания от страна на тогавашния началник на БАБХ проф. Христо Даскалов и Христанов, че са получавали оферти за подкупи, с цел да върнат частните ползи на границата. След като не се съгласиха, по думи им последваха директни закани, като на двамата бе назначена персонална защита.

След свалянето на кабинета „ Петков “ жандармерията се постановяваше да пази чиновниците на БАБХ, за правят работата си на гранични пункт. Междувременно и съдът разреши на частната компания – „ Евролаб “ да не напуща незабавно пространствата на пункта.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР