Отнема десетилетия за много изобратения да се наложат, защото се

...
Отнема десетилетия за много изобратения да се наложат, защото се
Коментари Харесай

Шведска писателка: Мъжете забавят прогреса


Отнема десетилетия за доста изобратения да се наложат, тъй като се считат за " женска работа ", споделя Катрин Марсал. Трябва да стартираме да прилагаме равенството на процедура, споделя тя.

Снимка: Colourbox.de

Електрическият автомобил, компютърът. Трудно е да си представим, че тези и други потребни изобретения не са придобили известност и не са се наложили незабавно, тъй като по някакъв метод изобретяването им е било свързано с дами или незабавно са били сложени в категорията " женски неща ".

Парадоксално, само че факт, споделя шведската писателка Катрин Марсал. В последния си бестселър, озаглавен " Майката на изобретенията. Как мъжкият свят пренебрегва потребните хрумвания "  тя показва " женската " страна на напредъка, като предлага преосмисляне на съществуващия международен ред.
Редакцията предлага
Така колелото, изобретено преди хиляди години съгласно учените е същински " квантов скок " в развиването на нашата цивилизация. Става по-лесно, бързо и дейно освен да се придвижваш, само че и да пренасяш артикули, да строиш, да развиваш просвета. Въпреки това човечеството се нуждае от още няколко хилядолетия, преди да се появят моторизираните " файтони " - коли, рейсове и кораби - и " вагони " - камиони - а количката за извършване на покупки (1937 г.) и пътническите куфари (1972 г.) едвам неотдавна се " качват на колела ". Но за какво ни лишава толкоз доста време да стигнем до такава степен? Ето няколко ярки образеца.

От електрически мотор до куфар на колела

Изобретеният преди 120 години електромотор има огромно бъдеще, само че... новото откритие, обещаващо да се движи " без звук и пушек ", е прекомерно елегантно и елементарно за ръководство. Ето за какво не съумява да завоюва сърцата на мъжете, които вземат решение, че електрическият автомобил е просто моторизирана количка, просто " диван на колела ", изяснява Катрин Марсал в книгата си.

Истинските мъже считат за по-подходящи коли, които могат да се възпламенят единствено с доста старания, изяснява създателят на книгата.

Любопитно е, че бензиновият мотор е пробван за първи път от жена през 1888 година - Берта Бенц е първата жена, която кара автомобила на брачна половинка си скрито, вземайки синовете си със себе си за 100-километрово пътешестване из Шварцвалд.

Всички опити електрическите коли да наподобяват повече или по-малко " мъжки " са обречени на крах. съумява да съживи екологичните коли. Този модел към този момент е желан от мъжете, акцентира Катрин Марсал. Това е явен знак, че разбирането ни за разликите сред половете и функциите в обществото се трансформира - разяснява тя.

Дълго време кошниците за извършване на покупки или куфарите, към които през 1972 година най-сетне са прикрепени колела, са били предопределени за " слабия пол ". Затова и дълго време те нямат колелца. Сериозните бизнесмени просто отхвърлят да влагат в следващата " женска волност ", тъй като по-силната половина от човечеството към момента може да придвижва всичко на ръка.

" Мъжките " и " женски " работи

Жалко е, че доста потребни изобретения като да вземем за пример проходилката на колелца, изобретена от шведската здравна сестра Айна Вифалк, към момента се приписват на мъже, разяснява авторката.

В историята на изобретенията не липсват дами. Не доста хора знаят, че през 19 век предшествениците на компютрите не са доста публикувани, с изключение на измежду счетоводителите - специалност, която се счита за обичайно женска и е по-нископлатена.

Метаморфозата на гигантските компютърни центрове, които по-късно се трансформират в, не би могла да се случи без същите тези дами, които безупречно извършват монотонни изчислителни интервенции на компютрите и стават първите програмисти, акцентира Катрин Марсал. Едва в процеса на компютъризация (от 60-те години на ХХ век) обликът на програмиста придобива тежест измежду мъжете, които безусловно " лишават " специалността на дамите.

Жените са значима част от историята на изобретенията, уверена е Катрин Марсал / Снимка: Guillem López/Imago Images

Дали Нийл Армстронг щеше да успее да излезе в космоса и да стъпи на Луната без квалифицираната помощ на опитни шивачки? Това е въпросът, който авторката си задава. Малко евентуално, твърди тя. Именно тогава, по време на подготовката за полета, излиза наяве, че изработването на скафандър е една от основните задания. Шиенето на облекла за астронавтите в Съединени американски щати разпореждат на компания, произвеждаща корсети и друго долни дрехи, а инженерите по дизайна на галактическите кораби на НАСА би трябвало да оказват помощ на " елементарни " шивачки, като се учат от тях, споделя Катрин Марсал.

Без присъединяване на дамите не би имало история на изобретенията

За страдание, заплащането на доста " чисто женски " специалности към момента не дава отговор на високата подготовка и скъпите познания и умения. Твърде надълбоко е залегнало схващането, че секретарките, програмистките, шивачките, медицинските сестри и учителките не би трябвало да получават същите заплати като мъжете. В последна сметка към момента се счита, че някои професионални умения са просто присъщи на дамите - те имат повече самообладание, схващане, обич към детайлите и така нататък - и затова няма причина

" Без присъединяване на дамите нямаше да има история на изобретенията ", уверена е авторката. Въпреки това за дамите към момента е доста по-трудно да получат заем от банка, с цел да започват ново дружество да вземем за пример. " Годините на пандемията ясно демонстрираха, че незабавно се нуждаем от нови полезни хрумвания. А в случай че създателите им са дами, те се нуждаят от дейна поддръжка. Често се приказва за това, само че до момента нищо не се е случило ", оплаква се Катрин Марсал. Време е да преосмислим отношението си към остарелия международен ред и най-сетне да стартираме да прилагаме равенството, настоява тя.

***

Разгледайте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР