Отнася се за сериозни пушачи и хора, които имат близки

...
Отнася се за сериозни пушачи и хора, които имат близки
Коментари Харесай

Проф. д-р Асен Дудов: Одобрена е програма за ранно откриване на белодробен рак

Отнася се за съществени пушачи и хора, които имат близки родственици със болестта
Нискодозовата компютърна томография понижава риска за пациента с до 90%

Ракът на белия дроб продължава да е водеща причина за гибел от злокачествени болести в света. Основният проблем идва от късното разкриване на болестта. Единственият подобаващ способ за ранно диагностициране е компютърната томография, към която би трябвало да има създаден специлизиран нискодозов клиничен протокол.

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост създадоха нова стратегия за рак на бял дроб, която към този момент е единствената утвърдена от Министерството на здравеопазването в България. В нея се дефинира методът, по който се утвърждават, изследват и наблюдават пациентите по процедурата. Цел на новата профилактична стратегия е да даде опция за ранно разкриване на аномалии и надлежно опция за по-ранно започване на лекуване, удължение на преживяемостта и качеството на живот измежду избраните рискови групи. Тя разрешава да се понижи рискът за пациента с до 90% спрямо националните референтни стойности.

" Малко хора си дават сметка, че към 40% от раковите болести могат да бъдат предотвратени посредством ограничения за предварителна защита и ранно разкриване. Това е и една от главните цели, залегнали в Европейския проект за битка с рака, която, уповавам се, ще осъществяваме сполучливо на територията на България като част от Националния противораков проект ", разяснява проф. доктор Асен Дудов, шеф Клиника по здравна онкология в УМБАЛ Младост, и прибавя, че новата стратегия е най-съвременният и подобаващ способ, които би могъл да се ползва и като част от национална скринингова стратегия.

Изследването се предлага при хора, които нямат недоволства, само че са с висок риск за развиване на карцином на белите дробове. Те би трябвало да дават отговор на избрани условия: да са съществени пушачи на възраст сред 55 и 80 година, които пушат сега или са се отказали през последните 15 години. А за съществени пушачи се считат тези, които пушат по една кутия дневно в продължение на 30 години или надлежно 15 години са пушили по 2 кутии на ден. В риск се водят и хората, които имат в фамилията си близки с рак на бял дроб.

“Със стартирането на новата стратегия се надяваме да се усъвършенства преживяемостта заради откриването на заболяването в по-ранен етап “, разяснява доцент Веселка Стойнова, завеждащ Клиниката по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР