Отменените резултати от кметските избори в Кишинев, спечелени през юни

...
Отменените резултати от кметските избори в Кишинев, спечелени през юни
Коментари Харесай

В Молдова анулирани кметски избори може да подхранят ново движение за промяна

Отменените резултати от кметските избори в Кишинев, извоювани през юни от антисистемния и проевропейски претендент Андрей Нъстасе, бяха последната капка в чашата на търпението за мнозина в Молдова.

Така някои от недоволните се активизираха, с цел да се опълчват на олигарсите в страната. Реалните резултати от тази активност обаче предстоят, написа " Болкан инсайт ".

Нъстасе завоюва ненадейно, като надделя претенденти на социалистите, партията на президента Игор Додон, само че и ръководещата прозападна коалиция. Две правосъдни инстанции обаче (Върховният съд го направи на 25 юни) анулираха избора с аргумента, че Нъстасе се появил във " Facebook " в изборния ден и призовал хората да употребяват правото си на глас, без да спомене съответен претендент или партия.

Оглавяващият Партията на платформа за достолепие и истина (PPDA) победител с 53% от вота споделя в изявление за Балканската мрежа за разледваща публицистика (BIRN), от която е част " Болкан инсайт ", че в най-лошия случай е очаквал да бъде санкциониран, само че не и резултатът да се анулира.

Сега той, дружно с ръководителя на още по-популярната Партия за проевропейско деяние и взаимност (PAS), е водач на съпротивата против водача на ръководещата Демократическа партия Влад Плахотнюк, молдовски олигарх, чиито критици считат, че е подчинил администрацията, болшинството в Народното събрание и кабинета на ползите си. PAS пък е ръководена от някогашния учебен министър Мая Санду, която през 2016 година е кандидат-президент, конкурент на Додон.

Промяната

Първият митинг на Нъстасе против Плахотнюк през 2015 година бе посрещнат с възторг, само че той разочарова мнозина, когато по-късно се съюзи с Додон. Това обаче не е единственият проблем в предишното му, защото някои медийни изявления го свързват със предприемачите със противоречива известност Виктор Топа и Виорел Топа, някогашни бизнес сътрудници на Плахотнюк.

За две години обаче Нъстасе се промени - в този момент се показва като проевропейски водач, направляван от Европейската национална партия. Сега е и съосновател, дружно с Мая Санду и водача на Либералната демократическа партия Виорел Чиботару, на организацията " Движение за опозиция - в този момент ". В изявлението си за BIRN той споделя, че задачата е " националното придвижване за гражданска опозиция да се сътвори на национално равнище, " а след това да се мисли по какъв начин ще показва митинга си.

Той обаче не изключва гражданско непокорство против държавното управление, което макар позиционирането му като проевропейско той дефинира като близо до Додон. В предходни изяви е загатвал даже за " украински сюжет ", който по думите му не може да се изключи изцяло - изключително поради, че Янукович " в миналото бе проевропейски водач ", по думите му " изнудвал Европа и трансформирал изборната система в собствен интерес ". Нъстасе има поради огромната смяна на системата в Молдова, която авторитетна комисия към Съвета на Европа сложи под въпрос.

 Европедупатът от АЛДЕ Ханс ван Баален (в средата) дружно с Андрей Нъстасе и Мая Санду в Брюксел.
© Twitter @hansvanbaalen

Европедупатът от АЛДЕ Ханс ван Баален (в средата) дружно с Андрей Нъстасе и Мая Санду в Брюксел.

Въпрос на тактичност

Смесената изборна система ще бъде тествана на вота през ноември, за който локалните избори в Кишинев бяха тест и на който Нъстасе счита, че може да се получи съкото. Сега половината депутати ще се избират от партийни листи, а половината - от едномандатни региони.

Нъстасе споделя опасенията, че Плахотнюк може да накара претендентите от партията си да се кандидатират като самостоятелни и да сътрудничат със социалистите на Додон против съперниците си. Опозицията акцентира консенсуса, с който ръководещите и партията на Додон поддържаха новата изборна система макар рецензиите от Европейския съюз.

Работата на Нъстасе в " Движение за опозиция - в този момент " укрепи политическите му връзки с по-популярната Мая Санду, лицето на проевропейската опция в Молдова, написа " Болкан инсайт ". Санду, на 46 година, се счита за надеждна в доста европейски държавни управления и във Вашингтон.

Освен като министър тя е работила и като консултант на изпълнителния шеф на Световната банка във Ваингтон. Според нея в Молдова сега има нова обстановка, " защото до момента никои други изборни резултати, даже след оборване... не са били анулирани от съд. " Затова съгласно нея е нужно придвижване, което да сплоти хората против " диктаторските привички " на ръководещата Демокатическа партия и Плахотнюк. За BIRN тя споделя, че Молдова има проблеми с " олигархичния надзор в масмедиите " и ще е предизвисателство да се доближи до обществото.

Според нея проевропейската маска на Плахотнюк (задочно задържан от Русия) към този момент е паднала смед локалния избор, само че и от страна на новото придвижване не би трябвало да има място за взаимни отстъпки. Дижението към този момент е спечелило поддръжка от някои значими фигури в обществото - интелектуалци, анализатори, шефове на неправителствени организации, спортисти.

Плахотнюк отвръща на ударите, като вини Санду и Нъстасе за резолюция от 5 юни в Европарламента. Според текста бюджетната поддръжка за Молдова би трябвало да спре оттук насетне, а Плахотнюк твърди, че това е ориентирано " против молдовския народ " и резултатът ще е, че хората " страдат финансово ". Той счита, че резолюцията, гласувана поради анулирането на вота в Кишинев, пречи на парите да изпълнят предназначението си за " по-добро изхранване в детски градини и учебни заведения и повишение на заплатите на учителите. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР