Отлагането на избори се случва при извънредно положение, тук не

...
Отлагането на избори се случва при извънредно положение, тук не
Коментари Харесай

Наталия Киселова: По принцип е възможно оспорване на изборните резултати

Отлагането на избори се случва при изключително състояние, тук не сме изправени пред такава догадка, а по-скоро поредност от немърливи дейности на държавни органи. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Наталия Киселова – учител по конституционно право в Софийски университет " Св. Климент Охридски ".

Според нея, продължава отрицателната наклонност за ниска изборна интензивност.

" Дали обаче, извеждането на машините от опцията жителите да гласоподават с тях в действителност не са повода за ниската изборна интензивност ", сподели още тя.

Преподавателят по конституционно право в СУ разяснява и обстановката със заместник-министъра на електронното ръководство:

" Неговото държание не е закононарушение, по тази причина считам, че квалифицирано като нарушаване по смисъла на изборния кодекс ", разяснява Киселова.

Киселова изясни и за проблемите към протоколите, които не са били попълвани вярно:

" Вероятността да има оборване няма да се корени в неналичието на машини, а в това, че има разминаване в така наречен контроли, тъй като част от хората не са дали своят вот за всички типове избори, а единствено за един или два от вероятните. Така са били направени протоколите, че жителят постоянно е трябвало да гласоподава с всички вероятни бюлетини. Има проблем със самите протоколи. Тоест, броят на гласувалите е трябвало да се умножи по 2 или 3, или по 4 според какъв брой бюлетини има право гласоподавателя да получи. Всички тези нюанси и елементи доведоха до усложняване на протоколите, сякаш би трябвало да се опростява, а се усложнява. "

Според Киселова, министърът на електронното ръководство е трябвало да бъде по-активен във връзка с отчета за сертификация на софтуери за машини.

" Министърът на електронното ръководство трябваше да бъде по-активен, да уведоми ЦИК, че ще има подобен отчет. Твърди се, че един от членовете на ЦИК е повдигнал въпроса за отчета, само че негова работа ли е. Тук към този момент въпросът е дали причина е Държавната организация " Национална сигурност " или отчетът е бил занимателен ", изясни Наталия Киселова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР