Откровеният бивш пратеник на Тайван в Съединените щати, Hsiao Bi-khim,

...
Откровеният бивш пратеник на Тайван в Съединените щати, Hsiao Bi-khim,
Коментари Харесай

Първият американски дипломат на Тайван се регистрира за избори; опозицията в безпорядък

Откровеният някогашен делегат на Тайван в Съединените щати, Hsiao Bi-khim, публично записва кандидатурата си за вицепрезидент и вицепрезидент на Уилям Лай на идните избори на острова през 2024 година

Хсиао, 52, някогашен народен представител от Демократическата прогресивна партия (DPP), служи като в действителност дипломат на Тайван в Съединени американски щати от 2020 година до оставката си тази седмица.

Продължете да четете

лист от 3 елементаКитай не желае студена война или гореща война с никого, споделя Си Проучването на Китай във Foxconn е „ политическо “, споделя шефът на сигурността на Тайван Срещата на върха сред Китай и Близкия изток сподели „ Израел се стреми да приключи палестинското наличие “ завършек на списъка

Нейният мандат във Вашингтон, окръг Колумбия, съответства с възобновения интерес на Съединени американски щати към Тайван с помощта на ранната борба с COVID-19 и продължаващото опълчване с Пекин в миг, когато връзките сред Съединени американски щати и Китай се утежниха.

Hsiao, самоопределяща се като „ котка боец “, която постоянно театралничи с котките си, също е добре известна с дейното си наличие в обществените медийни платформи като X, където е натрупала 133 000 почитатели, популяризирайки про-тайванската позиция на DPP.

„ Отново в Тайван! За мен е чест да се причисля към @ChingteLai в билета като вицепрезидент за 2024 година Очаква се сложен път, защото нося по-тежко задължение. Демокрацията на Тайван заслужава нашите най-хубави старания “, написа тя във вторник.

Подобно на Лай, сегашния вицепрезидент, Хсиао е презирана от Пекин поради политическата й позиция във връзка с Тайван и връзките му с Китай. През април й бе публично неразрешено от Пекин да посещава Китай, Хонконг и Макао, откакто придружаваше президента Цай Инг-уен по време на неофициалното й пътешестване до Съединени американски щати.

Пекин твърди, че Тайпе е негова територия и не изключва потреблението на мощ за реализиране на задачата си. DPP споделя, че единствено народът на Тайван може да реши бъдещето на своя остров.

Въпреки че си завоюва гнева на Пекин, Хсиао е известна измежду по-младите гласоподаватели и се възприема като глътка пресен въздух спрямо някои от нейните сътрудници. Отразявайки повишаването на тайванската еднаквост на острова и диаспората, Hsiao употребява тайванското наречие на името си вместо мандарин, преобладаващият език в Китай.

Медийният подтик на президентската акция на Лай идва с опозицията в явно безвластие единствено няколко дни преди крайния период за регистрация на 24 ноември.

Миналата седмица претендентът на Kuomintang (KMT) Hou You-ih и претендентът на самостоятелната Тайванска национална партия Ko Wen-je изглеждаха подготвени да провалят изборите, като работят дружно и слагат най-страхотното предизвикателство пред Лай, който гласоподава преди и двамата претенденти.

В рамките на дни проектът беше зарязан, откакто двете партии не можаха да се спогодят кой ще се кандидатира за президент след пагубен опит за вътрешно допитване. И двете страни бяха принудени да се отдръпват от договорка, реализирана с посредничеството на някогашния президент Ма Инджоу.

Ко, някогашният кмет на Тайпе, е известен измежду тайванските гласоподаватели, които са изтощени от доминираната от две партии политическа система на острова или желаят нещо ново след осем години на ДПП.

Хоу, някогашен служител на реда и кмет, предлага стабилността на КМТ, партия, известна с по-добрите си работни връзки с Пекин, и остава известна измежду предприемачи и тайвански фамилии, избягали от Китай през 40-те години.

Нито един от двамата към момента не е показал избора си на претендент за вицепремиер.

На далечното четвърто място е самостоятелният Тери Гоу, милиардерът, създател на производителя на iPhone Foxconn, чиято поддръжка остава едноцифрена.

Изборите са планувани за януари.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР