Откриват междусистемната газова връзка между Гърция и България. Това става

...
Откриват междусистемната газова връзка между Гърция и България. Това става
Коментари Харесай

НА ЖИВО Историческо откриване: Интерконекторът с Гърция е ст...

Откриват междусистемната газова връзка сред Гърция и България. Това става на публична гала, на която хазаин бе президентът Румен Радев. Събитието се организира в Националния замък на културата в София. 

 

Интерконекторът България-Гърция прави нашата страна по-малко уязвима. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев на церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в Националния замък на културата, написа dariknews.bg.


Новият газопровод има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности. Освен това ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност на страната, счита Донев. 
 разкриване интерконектор
Българска телеграфна агенция

По покана на българския президент в България дойдоха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

 
 интерконектор
БГНЕС

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Интерконекторът обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за полутечен газ край Александруполис.

 
България остана без газ при започване на 2009 година откакто Русия спря доставките на синьо гориво през Украйна. Тогава това беше единственият път за доставка на природен газ към страната ни - по този начин стартира историята на новия интерконектор сред България и Гърция.

 

" Проектът е геополитически, което автоматизирано значи, че е изложен на много опасности. Аз се причислих към екипа през 2015, когато към момента нямаше обезпечено финансиране. Така че в оня миг, на този план, никой не вярваше, че ще се случи. ", споделя Теодора Георгиева, изп. шеф на ICGB пред Българска национална телевизия.
 Президентът Румен Радев посреща посреща Стево Пендаровски
Българска телеграфна агенция

Още през 2019 интерконекторът е разгласен за план от национално значение. Следващата година България подписва съглашение с Гърция за създаване на тръбата.

През 2011 година е записана компанията-оператор. През 2015 е призната пътна карта на плана, две години по-късно тръбата има позволение за градеж в България, а след още две и в Гърция. Едва през 2019 година е обезпечено финансиране на плана и е направена първа копка.

 

Газовата връзка е дълга 182 километра, като 140 км са на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда м3/год., а оптималният до 5,5 милиарда м3/год. на идващ стадий. От тях България ще получава 1 милиарда м3/год.

 

Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Цената ѝ е над 240 млн. евро. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР