Откриването на Летния театър в град Левски – внушителен израз

...
Откриването на Летния театър в град Левски – внушителен израз
Коментари Харесай

Откриха Летния театър в град Левски

Откриването на Летния спектакъл в град Левски – величествен израз на волята за нематериалност

Официалното разкриване на Летния спектакъл,истинският празник в духа на българската просвета в деня на Независимостта, на 22 септември събра над 500 поданици и посетители на град и община Левски.

Бурни овации и разкриване на паметна плоча на Георги Парцалев от кмета на общината Любка Александрова и донорът на паметната плоча Емил Йорданов, „ един същински българин, които освен уважава огромните създатели и артисти,но и подарява в родните им градове паметни плочи ”, означи госпожа Александрова,белязаха началото на празника.

Мисията на Емил Йорданов да подарява паметни плочи на бележити актьори се е появила след ковидпандемията. Желанието му е идващото потомство да знае,че тези хора са съдействали доста за нашата прелестна България. Той подари и паметната плоча на Григор Вачков сложена на читалището в село Трънчовица.

„ 22-ри септември 2022г. ще остане в историческата ни памет и с откриването на новия храм на културата и духовността – Летен спектакъл към НЧ ”Георги Парцалев-1901 ”в град Левски… ”отбеляза Петя Чолакова-гл. специалист „ Образование, просвета спорт ” и приветства всички присъстващи.

Кметът на Община Левски, труженик за съвременно културно развиване на общината, и Силвия Йорданова Председател на НЧ „ Георги Парцалев-1901 ”, прерязаха лентата и откриха Летния спектакъл, прелестен плод на взаимните старания.

Духовният надзирател към Велико Търновската Епархия Руслан Личев освети Амфитеатъра,за да пребъде родолюбивото дело и Бог да е с нас.

Кметът на Община Левски,Любка Александрова: „ Днес е огромен ден за нас! Голям празник за нас българите е деня на Независимостта на България, а за нас левчалии той е двоен празник, същински двоен,духовен празник. Летният спектакъл, за който мечтахме, който проектирахме,за който работихме,допускахме неточности и ги поправяхме,вече е на разположение. Добре пристигнали в този нравствен храм, щастлива съм да видя,че е цялостен, скъпи левчалии. Надявам се да ви харесва и с наслада да идвате постоянно, когато сцената ви призове с режисура, с концерт, или с друго културно събитие… ”

Любка Александрова благодари от сърце от свое име и от името на всички на хората,които с неуморния си труд способстваха Летния спектакъл да стане факт: на проектантите ДЕП-ЕЛИТ-ЕООД гр. СОФИЯ с шеф инж. Димитър Ганчев и проектант Ирина Ангелова, на изпълнителите ТЕХНОСТРОЙ БЪЛГАРИЯ ООД гр. София с шеф Никола Николов и надзорната компания МХ НАДЗОР -ООД гр. Плевен с шеф инж. Минчо Илиев.

Любка Александрова:„ Летният спектакъл беше съществено предизвикателство и го преживяхме с цел да сме сигурни,че в действителност го желаеме.Радвам се, че го искахме,че го отстояхме,и че го имаме. На многая лета на нашия Летен спектакъл и се надявам да бъде културното, духовното сърце на нашия град. Благодарна съм,че по отношение на откриването, левчалии драговолно одобриха идеята за събиране на средства за „ Земляците ”, за скулптурната комбинация на огромните създатели на община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и към този момент са събрахме над 10 хиляди лева дружно, няма по-хубава идея,която да усещаме,че е обща и ние дружно работим за нея. От началото на самодейността, за месец и половина са се събрали 20хил.лв… ”

За празничното събитие приветствени адреси са изпратени от канцеларията на президента Румен Радев, от Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, от зам. Областият шеф Александър Трайков, от Лили Иванова, от Димитър Здравков, от Началник на кабинета на министъра на образованието и науката,от Министерството на културата,

ТС „ Сборенка ” при НЧ „ Георги Парцалев -1901 ”,носител на доста оценки извърши цената с хубостта на българските ритми и багри.

Химна на град Левски прозвуча по време на къса презентация за отминали години, в осъществяване на семейство Гарнизови.

Уникалният театър „ Осмото знамение ” на Национален Фолклорен Ансамбъл БЪЛГАРЕ, театър,който ни прави повече българи с Художествен началник, продуцент и хореограф Христо Димитров беляза формалния старт на сцената за просвета, изкуство и ентусиазъм –Летния спектакъл в град Левски.

„ За нас е голяма чест и привилегия да открием този Летен спектакъл, още повече в чест на великия Георги Парцалев. Велики хора се раждат на всички места в България и ние би трябвало да се стремим към това,което са направили… ”каза Христо Димитров и изрази насладата си,че има управници,като кмета на град Левски Любка Александрова, „ необикновен кмет и дай Боже повече градове да имат такива кметове ” с отношение към културата и публичния живот. Пожела в стила на Ансамбъл БЪЛГАРЕ на всички родопско дългоденствие, македонска религия и непримиримост, шопско самочувствие и възприятие за комизъм, северняшка деятелност, каквато притежаваме в обилие, доброжанско усърдие и тракийско материално благоденствие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР