Откритието може да помогне за лечението на хора, страдащи от

...
Откритието може да помогне за лечението на хора, страдащи от
Коментари Харесай

Учени откриха нови бактерии, способни да разграждат глутен

Откритието може да помогне за лекуването на хора, страдащи от глутенова нетърпимост

Учени са разкрили в пещери в Алжир нови бактерии, способни да разграждат глутен, написа сп. " Майкробайолъджи спектрум ".

Откритието може да помогне за лекуването на хора, страдащи от глутенова нетърпимост, или даже в търсенето на живот на Марс.

На Земята евентуално има трилиони разнообразни типове микроби, а човечеството е разпознало единствено дребна част от тях. Това ненапълно се дължи на обстоятелството, че откриването им изисква авангардни технологии. Понякога обаче то се свежда до по-практични въпроси, като да вземем за пример просто да се търси на вярното място.

В нов план експерти от Алжир, Съединени американски щати и Швеция са разкрили някои изключително завладяващи нови типове бактерии. Според учените сходни микроорганизми могат да намерят значимо приложение в биотехнологичната промишленост.

Причината, заради която не са били открити толкоз дълго време е, че бактериите са се спотайвали на стотици метри подземен в неразучени до момента пещери.

Не е изненадващо нови типове микроорганизми да бъдат намирани подземен. Според някои оценки съвсем три от всеки четири бактерии живеят в подповърхностните пластове на нашата планета, а не на повърхността.

" Открихме варианти, способни да създават антимикробни субстанции и да разграждат глутена, който може да провокира възпалителни реакции в червата на доста хора. Установено е също, че тези бактерии са в положение да понасят рисковите условия в нашата храносмилателна система ", пишат откриватели от университета на Умео, Швеция.

Новооткритите бактерии могат да намерят значимо приложение в лекуването на хора с алергии или нетърпимост към глутен. Точно този им капацитет експертите се надяват да проучат в по-нататъшни проучвания.

" Подземните екосистеми са незадоволително добре проучени и нормално са считани за рискови. Те са изолирани от повърхността, лимитирани са откъм хранителни субстанции и се характеризират с липса на светлина ", пишат още създателите на проучването.

В последно време откривателите от ден на ден се интересуват от тези подземни среди, защото се надяват да получат визия за екосистемите на планети, разнообразни от нашата, като да вземем за пример Марс.

Още по-интригуващо е, че бактериите, открити в проучването, са тясно свързани с групата микроорганизми Bacillus, изучавана интензивно в астробиологията поради впечатляващите си качества за оцеляване. В. subtilis да вземем за пример, с която някои от типовете пещерни бактерии демонстрират над 99 % подобие, е потвърдила способността си да оцелява на Червената планета.

" Настоящото проучване е още един образец за фантастичния капацитет на вълнуващите бактерии на нашата лична планета. Въпреки интензивните изследвания до момента сме съумели да идентифицираме единствено дребна част от всички микроби, които се срещат на Земята ", пишат още създателите му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР