Откриха реставрирания средновековен храм Йоан Алитургетос в старата част на

...
Откриха реставрирания средновековен храм Йоан Алитургетос в старата част на
Коментари Харесай

С реставриран храм Несебър става водеща културна дестинация

Откриха реставрирания феодален храм " Йоан Алитургетос " в остарялата част на Несебър.

Лентата беше прерязана от посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин и кмета на града Николай Димитров. От три години американското посолство и общината работят в тясно съдействие за възобновяване на църквата, която е една от знаковите забележителности на града и монумент със международна значителност.

Реставрацията на " Йоан Алитургетос " се извърши в интервала сред 2015г. и 2018г. със средства от Посланическия фонд за запазване на културното завещание и посолството на Съединени американски щати в България.

 Снимка 388547
Източник:

Храмът е издигнат през XIV век и е на повече от седемстотин години. Според локални предания той е останал неосветен, само че писмените извори свидетелстват, че в него са били осъществявани богослужебни ритуали.

Църквата има богата фасадна орнаментика, направена от тухли и камък.

През 1913г. земетресение нанася съществени провали в горната част на храма. От тогава той е във типа, в който го познаваме през днешния ден.

През последните 20 години на предишния век са подхванати огромни брегоукрепителни дейности поради сериозните свлачищни процеси по крайбрежието.

 Снимка 388549
Източник:

Към началото на 90-те години експерти виждат появяването на пукнатини по северната фасада на храма и се постанова изработването на реставрационен план.

Към момента общината продължава с плановите реставрационни действия и на други обекти със статут на културна полезност по маршрута " Духовен път " . Целта е Несебър да се трансформира във водеща дестинация за набожен и културен туризъм от национално и международно значение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР