Откриха ремонтираната сграда на Търговската гимназия в Пловдив. На тържествена

...
Откриха ремонтираната сграда на Търговската гимназия в Пловдив. На тържествена
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 29.09.2023 г.

Откриха ремонтираната постройка на Търговската гимназия в Пловдив. На тържествена гала шефът на гимназията Веселка Цекова, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова и шефът на дирекция " Професионално обучение и образование " в МОН Ваня Тивидошева прерязаха лентата на обновеното учебно заведение. Националната комерсиална гимназия се ремонтира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ с малко над 1 млн. 500 хиляди лева Сградата е монумент на културата. Тя е издигната през 1926 година по самодейност на Стефан Обрейков, който е създател и представител на Търговско-индустриалната камара. Сега гимназията е санирана, изработен е главен ремонт на покрива, сменени са електро и ВиК инсталацията. Ремонтирани са спортната площадка и фитнес залата, както и вентилационната система.

======================================

Община Асеновград изготви и подаде план за финансиране по процедура: „ Екологосъобразна подвижност “ на Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвижда се закупуване на 7 нови електробуси. Планирано е да има и зарядни станции за тях. Два от електрическите рейсове ще са по-големи и ще обслужват най-натоварената линия №4. Останалите 5 ще са по-малки - за осъществяване на другите маршрутни написания от градския превоз. Предвижда се и създаване на 7 зарядни станции - по една за всяко транспортно средство.

=================================

Модернизират уличното осветяване в община Чепеларе. Селата Павелско, Хвойна, Забърдо, Богутево, Зорница, Лилеково, Малево, Острица, Орехово, Проглед, Студенец и част от курорта Пампорово, ще имат към този момент LED осветяване. Предстои замяна и прибавяне на нови стълбове за улично осветяване на избрани места, подмяна на старите електрически захранващи табла. Ще бъдат построени и 2 централизирани хибридни фотоволтаични станции, които да реализират електрозахранването на улични лампи. Това ще стане факт след подписан контракт сред Министерството на енергетиката и Община Чепеларе, за даване на средства от Механизма по възобновяване и резистентност на стойност близо 540 хиляди лева

======================================

Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев “ в Пазарджик е хазаин на Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. Събитието е през днешния ден от 17.00 до 19,30 ч. във фоайето на втория етаж в библиотеката. Родопската теснолинейка Септември-Добринище също ще бъде изпълнена с научна сила. Европейската нощ на учените е самодейност, която включва над 300 града в Европа и по света. Нощта ще се организира онлайн и онлайн, като програмата ще се излъчва в обществените мрежи на плана. Онлайн ще може да се видят забавни демонстрации и опити в разнообразни научни области, викторини, лекции, полемики, изложби, научно кино, показване на проучвателен разработки, състезания и други

=======================================

За първи път в Пловдив ще се организира Фестивал на шоколада. В парк „ Каменица “ тази събота (30.09.2023г.) от 10:30 ч. всички поданици и посетители на града ще могат да се порадват на шоколадови изкушения от всевъзможен тип. „ Шоко Арт “ - Фестивал на шоколада се провежда от Район „ Източен “ и дава обещание доста награди и разнородни надпревари, свързани с вкусното лакомство. За младите и възрастните фенове на шоколада са планувани разнообразни занимания. Ще се показва и по какъв начин се извлича какао от мелница за какаови зърна, ще бъде направен и шоколадов макет на възрожденска къща от Стария град. Гергана Колева ще помогне на гостите на фестивала да изхабят насъбраните шоколадови калории с безвъзмездна пилатес-тренировка. Ути Бъчваров ще подготви за всички гостуващи майсторска рецепта – „ Пиле моле “, а вечерта ще приключи с концерт на известната изпълнителка Михаела Маринова. Входът за сладкото събитие е свободен. В парка ще бъдат сложени щандове на разнообразни производители на шоколадови произведения.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР