Откриха огнище на африканска чума в Карлуково, област Ловеч, съобщиха

...
Откриха огнище на африканска чума в Карлуково, област Ловеч, съобщиха
Коментари Харесай

Откриха огнище на африканска чума в Карлуково

Откриха огнище на африканска чума в Карлуково, област Ловеч, оповестиха от БАБХ.

Ветеринарните инспектори са открили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са подхванати дейности, взети са проби за проучване, резултатът от които е позитивен за заболяването АЧС.

Определена е 3-километрова защитна зона около огнището, в която влиза селово. Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от община Ябланица, както и селата Кунино и Стояновци от община Роман.

Предприети са мерки за надзор и очистване на болестта, съгласно разпоредбите на европейското и националното законодателство. Извършено е разчистване и многократна стерилизация на мястото, където е открит трупът на свинята.

Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта, съобщи Дарик.
 
БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели свине трябва да бъдат докладвани неотложно. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР