Откриха изложба Орхидеи между кориците в Регионална библиотека Варна. Събитието

...
Откриха изложба Орхидеи между кориците в Регионална библиотека Варна. Събитието
Коментари Харесай

Изложба за редки колекционерски орхидеи откриха във Варна, ето къде

Откриха галерия " Орхидеи сред кориците " в Регионална библиотека Варна. Събитието стартира с презентация на тематиката и се радваше на огромен интерес.

Снимки на редки колекционерски орхидеи, любопитни обстоятелства за тези цветя, рисунки и книги от фондовете на културния институт ще бъдат на вниманието на публиката чак до Деня на влюбените - 14 февруари, разбрахме от Varna 24.bg .

Проектът на е на Първо орхидеено общество и е взаимен с Националната библиотека във Варна. Идеята потегля от това, че президентът на обществото и орхидеен специалист Крум Сотиров открива преди време открива доста книги във варненската библиотека, съдържащи знания за развъждането на орхидеи, които по-късно се оказват на изцяло непознати на влиятелната Кралската ботаническа градина в Англия, в която специализира.

На събитието гостите са задавали голям брой въпроси, като са разбрали и по какъв начин можем да отгледаме орхидеи в домашни условия. Изложбата е отворена за всеки, а входът е свободен.

 

Представяме ви и една дребна част от любопитните обстоятелства за растението: Името " Орхидея " в действителност е обещано от Теофраст по нашите земи.

Семейството на орхидеите – Orchidaceae, получава името си от античния академик Теофраст през 4-3 в. пр.н.е. Считан за бащата на ботаниката, той разказва растенията с едри грудки по нашите земи и ги назовава " орхидеи “ orkhis/όρχις в своя труд " Естествена история на растенията “.

Въпреки че през днешния ден се считат за екзотични и се свързват с тропиците, орхидеите в действителност са избрани и наречени тук, на Южните Балкани.

Към момента в България ботаниците са описали 67 типа диви орхидеи. Повечето от тях са земни – порастват в пръст по поляни и гори. Не могат да се придвижват за домашно развъждане, тъй като съществуват единствено в симбиоза със характерни гъби.

Поради засиления интерес Първо орхидеено общество възнамеряват и организацията на работилници за засаждане на орхидеи през март. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР