Открай време знаем, че жените са изложени на по-висок риск

...
Открай време знаем, че жените са изложени на по-висок риск
Коментари Харесай

Ето защо жените са изложени на по-висок риск от болестта на Алцхаймер

Открай време знаем, че дамите са изложени на по-висок риск от развиването на заболяването на Алцхаймер спрямо мъжете. Защо обаче това е по този начин? Учени считат, че са разкрили отговора на тази здравна тайнственост. За всичко е отговорен фоликулостимулиращият хормон (ФСХ, FSH).

В ново проучване, оповестено в научното издание Nature , откриватели от Медицинския университет Емори и Китайската академия на науките демонстрират по какъв начин женските хормони могат да имат доста влияние върху образуването на амилоидни плаки и протеина тау в мозъка, а това, както знаете, са главните фактори, задвижващи развиването на невродегенеративните болести.

Екипът открива, че ФСХ – значим хормон при дамите, който се усилва по време на менопауза – въздейства непосредствено на невроните на мозъка и форсира образуването на амилоидни плаки и тау чрез така наречен пътека C/EBPβ/AEP.

„ По време на менопауза серумната централизация на ФХС се усилва доста, свързва се с близкия ФСХ рецептор в невроните и задейства пътеката C/EBPβ/AEP. Това довежда до Aβ и тау патологии и надлежно до развиването на болест на Алцхаймер “, споделя доктор Зейди Моне, един от създателите на изследването.

Специалистите доближават до тези изводи с помощта на голям брой опити, извършени върху мишки. В един от случаите те инжектират ФСХ в мъжка мишка и откриват, че хормонът подтиква развиването на ясни признаци, асоциирани с заболяването на Алцхаймер. При различен виждат по какъв начин женските мишки с отстранени яйчници откликват на лекуване с анти-ФСХ антитела, както и на заличаването на техните ФСХ рецептори. Това облекчава патологията на болестта и усъвършенства когнитивната дисфункция.

Това не е първото изследване, което набеждава хормони за развиването на заболяването на Алцхаймер. Друго изследване, оповестено по-рано тази година, сподели, че ниските равнища на тестостерон при възрастните мъже имат връзка с деменцията и заболяването на Алцхаймер.

За в бъдеще откривателите се надяват, че ще могат да схванат по какъв начин избрани гени играят роля във взаимоотношението сред ФСХ и Алцхаймер. Това от своя страна би спомогнало за разпознаването на хора, които са изложени на най-голям риск от невродегенеративни болести, и, несъмнено, ще разшири познанията ни за тази ужасяваща болест.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР