Отклоняване и присвояване на сериозен финансов ресурс, предназначен за лекарства

...
Отклоняване и присвояване на сериозен финансов ресурс, предназначен за лекарства
Коментари Харесай

За сметка на пациентите с онкологични заболявания! Главен счетоводител на СБАЛО „Св. Мина“ източил над 200 000 лева за лекарства чрез незаконни схеми

Отклоняване и заграбване на сериозен финансов запас, предопределен за медикаменти за лекуване на пациенти с онкологични болести, е установено по време на одит в СБАЛО „ Св. Мина “.

Злоупотребите са осъществени в интервал от две години (от 2019 година насам). Това стана ясно от незабавен брифинг на кмета на Благоевград Илко Стоянов, след съвещание на Медицински съвет.

Установено е, че са осъществени злоупотреби за над 200 000 лв.. С парите е трябвало да бъдат реализирани заплащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от основния счетоводител, който към този момент е освободен от служба.

„ Натъкнахме се на фрапиращи нарушавания. Нагло, цинично, безпардонно! Ако не бяхме направили промяна на управлението, СБАЛО „ Свети мина “ щеше отиде към разпродажба. И до момента в който ние организираме благотворителни акции в помощ на онкоболницата, един човек източва пари. Осчетоводявани са средства, които в никакъв случай не са били плащани “, разяснява кметът Илко Стоянов.

Предстои Община Благоевград да подаде сигнал в Окръжна прокуратура.

Кметът разясни, че все още по сметката на ВСК има налични 13.02 лв..

По време на брифинга стана ясно, че единствено към един от доставчиците на медикаменти дължимата сума е над 327 000 лв..

Въпреки обстановката, кметът Стоянов акцентира, че Община Благоевград и управлението на лечебното заведение няма да разрешат работата и грижите за пациентите да бъдат парирани, а доставчиците би трябвало да бъдат спокойни, че сумите към тях ще бъдат издължени.

„ Имаме волята тази болница да продължи да действа, а качеството на услугите в нея да бъде нараснало доста “, разяснява още кметът Стоянов.

Той разясни, че сега се правят одити и в други общински сдружения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР