Отказани рекламации на дефектни стоки, некоректни намаления и проблеми с

...
Отказани рекламации на дефектни стоки, некоректни намаления и проблеми с
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: „В еуфорията на празниците търговците понякога опитват да приложат някакви хитринки”

Отказани рекламации на дефектни артикули, неточни понижения и проблеми с контракти за услуги са главните въпроси, които жителите сложиха пред Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в празничните дни към Коледа и Нова година. Пазарувалите от интернет пък се оплакаха за забавени доставки, неуважено право на отвод в 14-дневния период или закъснение връщането на парите и сбъркани колета. 470 индивида са се обърнали към институцията в интервала от 22 декември до 1 януари.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов изясни в Сутрешния блок на Българска национална телевизия, че част от тези сигнали демонстрират, че когато по празниците има еуфория и по-приповдигнат дух, търговците се опитат да приложат някакви хитринки. Той даде за образец нереалните понижения, таксуването на касата на по-висока от оповестената цена, заблуди за сякаш по-изгодни предложения, които се оказва, че важат единствено за образци и така нататък

В отговор на въпрос на водещия къде търговците са по-изобретателни в опитите си за измами – в интернет или във физическите магазини Маргаритов изведе две трендове. Първата – нарушаванията в онлайн пространството са повече, в сравнение с в комерсиалната мрежа, където такива се срещат в към 10% от тестваните случаи. Втората е, че в КЗП постъпват доста повече тъжби, касаещи проблеми в комерсиалната мрежа. „ Може би, тъй като – макар че българинът преодоля своята първична консервативност във връзка с заплащането и извършването на покупки в интернет – към момента по-голямата част от покупко-продажбите се случват в магазините ”, сподели той.

Маргаритов уточни, че в Комисията за отбрана на потребителите от постъпващите над 24 000 тъжби на годишна база има случаи, както за покупко-продажби на доста висока, по този начин и на доста ниска стойност. „ От това, че несъвпадението в цената е било 1 стотинка, до това, че човек си е закупил скъпа движимост, да вземем за пример часовник за към 50 000 лева и е имало проблем с доставката или действието му. ” Подавани са също тъжби за доста скъпи коли, при които се появяват недостатъци, както и за дребна механична щета по облекла или обувки, описа още ръководителят.

„ Всичко това заслужава внимание, тъй като всеки един човек има своя си проблем – хората са разнообразни и проблемите им са разнообразни ”, разяснява Маргаритов и добави, че институцията става все по-търсена от всевъзможен вид жители по разнообразни проблеми, даже отвън нейните пълномощия. „ Радвам се, че обществото привижда в Комисията за отбрана на потребителите нещо като стопански омбудсман, който може да бъде на помощ освен по въпроси, които са директно свързани с функционалностите ѝ, само че и по всеки спор, който би могъл да бъде преодолян по рационален метод с решение, което удовлетворява и двете страни ”, сподели още той.

Димитър Маргаритов обясни и какъв може да бъде изходът при пораждане на спор поради неоснователни искания от страна на потребителите. „ При всеки случай правим инспекция. Може да се откри, че не е налице нарушаване. Това са моментите, в които потребителят може би чисто човешки и житейски ще остане отчаян от това, че ще получи от нас отговор, по силата на който ще стане ясно, че не е имало нарушаване ”, изясни той. И даде образец с типичен проблем, при който потребителите биха желали при дефектна стока незабавно да им бъдат върнати парите, а по закон търговецът е задължен първо да направи нужното, с цел да приведе стоката в сходство с контракта за продажба. „ Мисля, че даже и да е безпричинно недоволството, намесата на институциите, установяването на действителната фактическа конюнктура – даже и без налагане на глоба, има своя образователен резултат. Често се стига и до сдобряване на страните, без значение коя от тях е била по-правата ”, добави Маргаритов.

„ Наблюдава се повишение на потребителската просвета на българина – по-често реагираме, по-рядко подминаваме с равнодушие нарушаванията даже и по празници, когато сме в по-различен ракурс на настроението и това рефлектира възпитаващо върху държанието на търговците ”, заключи ръководителят на КЗП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР