Откакто Илон Мъск придоби Twitter хаосът в социалната мрежа набира

...
Откакто Илон Мъск придоби Twitter хаосът в социалната мрежа набира
Коментари Харесай

Завръщането на забранените профили и мрежата на щастието

Откакто Илон Мъск закупи Twitter хаосът в обществената мрежа набира все по-големи мащаби, а непрекъснатите кавги към този момент започнаха да разгонват рекламодателите.

Последният подобен датира от понеделник. Тогава от компанията оповестиха, че разпускат своя " Съвет за доверие и сигурност " – общественост от външни експертни организации, които дават препоръки по въпроси, включващи онлайн сигурност, човешки и цифрови права, предварителна защита на самоубийствата, психологично здраве, полова употреба на деца и дехуманизация.

И това надалеч не е първата сходна вест от последните дни.

Завръщането на неразрешените профили

Според самостоятелен разбор, представен от CNN, профилите на хиляди консуматори на Twitter, които са били неразрешени, сега се оправдават. В това число такива на членове на крайната десница и консуматори, които споделят очевидна дезинформация.

Масовото възобновяване на сметки идва, откакто новият притежател Илон Мъск съобщи в края на предишния месец, че ще предложи " обща прошка " на доста хора, които са били отстранени от платформата. Сред тях са консуматори, които разпространяват NFT и криптовалути, такива, занимаващи се със спортни залагания, и други В същото време обаче, сигнализира CNN, в листата личат имената на извънредно десни фигури като Андрю Англин, бял супремасист, основал неонацисткия уеб страница The Daily Stormer, и Патрик Кейси, който е обвързван с крайнодясната група " Америка преди всичко " и е разследван за присъединяване му в нападението против Капитолия.
 

Анализът е изработен от откривателя и софтуерен разработчик Травис Браун, който през 2014 година работи в Twitter, а предходната година стартира план за следене на речта на омразата в платформата. Той демонстрира, че десетки консуматори, чиито забрани са анулирани, употребяват в биографиите на профилите си изречения или хаштагове, свързани с QAnon – американското подмолно придвижване, насочено към крайната десница в страната.

Тези дейности на обществената платформа идват месец, откакто Мъск съобщи, че ще стартира да възвръща множеството неразрешени сметки. Преди това той организира анкета измежду почитателите си в Twitter за това дали да предложи " обща прошка на спрените профили, при изискване че не са нарушили закона или не са взели участие в фрапантен спам ". Анкетата, която събра повече от три милиона гласа, приключи с повече от 72% гласове в поддръжка на предлагането.

Но могат ли да се одобряват решенията на Мъск за израз на независимост на словото?

„ Той твърди, че желае да пази свободата на словото, което повдига дебата по какъв начин би трябвало да действат тези обществени мрежи. Какво значи независимост на словото? Да можеш да пишеш каквото искаш? Алгоритмите да демонстрират написаното на който искаш? Кое? “, пита риторично Благослав Михайлов, програмист и основател на онлайн платформата „ Стража “, и прибавя: „ Основният въпрос при обществените мрежи се свежда до логаритмите, които избират по какъв начин ще се популяризира наличието.

Тези във Фейсбук и Twitter обаче приоритизират коренно такова. Техният бизнес модел е да демонстрират реклами, а те се появяват, до момента в който потребителите превъртат. За да превъртат пък, би трябвало да са прочувствено ангажирани със наличието. А страстта, която кара потребителите да се ангажират най-вече, е възмущението. “

Затова и доста хора избират вместо да стоят в по този начин изменящата се среда в Twitter да се огледат за опция. Големият печеливш от това се споделя Mastodon – платформа, която Благослав Михайлов дефинира като късмет за човечеството „ да получи по-етична обществена мрежа “.
 



Благослав Михайлов, програмист и основател на онлайн платформата „ Стража “ / Снимка: Dobrin Kashavelov/Дигитални истории
Мрежа на щастието?
Mastodon е напълно десентрализирана обществена мрежа, основана още през 2016 година за да бъде опция на Twitter. Въпреки че има голям брой сходни детайли в интерфейса и общата логичност (като рестриктивните мерки за употребяваните символи) двете платформи имат една голяма разлика – при Mastodon вместо да има една компания или човек, който да взима всички решения, мрежата е разпределена сред доста разнообразни сървъри, които се ръководят от разнообразни хора. И всеки, който пожелае, може да бъде един от тези хора.

„ Добра прилика е електронната поща. Това е една система от по-стара ера на интернет, когато визията е била мрежата да бъде едно отворено и свободно място, в което всеки може да се включи, а не всичко да е парцелирано сред корпорации. Потребителите могат да се записват във всеки снабдител на интернет поща и да изпращат имейли до която и да е външна платформа. При Mastodon моделът е същият, само че насочен към обществените мрежи “, изяснява Благослав Михайлов, който също е админ на сходен сървър - Masto.bg, и към този момент има над 170 консуматори на него.

Като подобен той е виновен както за данните на потребителите, по този начин и за модерацията на тяхното наличие.

„ Всеки носи отговорност за личния си сървър. Ако консуматори на един сървър популяризират нездравословно наличие, админът е задължен да реагира посредством инструментите за модерация на обществената платформа. Ако това не се случи, останалите сървъри блокират неговия и отхвърлят да споделят с него. Разбира се, защото няма никакъв централен надзор, никой не може да изгони никого от платформата, само че наличието може да бъде лимитирано в границите на избрани групи, които по този начин или другояче го споделят “, изяснява по какъв начин става контрола в децентрализираната обществена мрежа основателят на „ Стража “.

Относно преимуществата, които дава за бизнеса Mastodon, той показва, че за разлика от централизираните обществени мрежи, където една страница може да бъде свалена от админа, без значение какъв брой е вложено в нея, то тук не е по този начин. При разнообразни проблеми информацията може да бъде трансферирана на различен сървър, дружно с базата данни от почитатели.

Разбира се, неналичието на централизиран надзор носи и своите опасности. В Mastodon към този момент се появяват присъщите за останалите мрежи проблеми с тролове и ботове, само че Благослав Михайлове е безапелационен:

„ Проблемът на главните обществени мрежи не е, че основават „ балони “, а какво вършат вътре в тях. Всъщност логаритмите дават глас единствено на най-радикалните отзиви. По този метод даже хората в двата балона да не се ненавиждат, когато Фейсбук, да вземем за пример, дава публичност най-вече на най-емоционално заредените по отношение на другата група мнения, това рано или късно става. За разлика от това Mastodon е един дълготраен модел, опит могат ли потребителите да се откъснат от контрола на корпорациите и да бъдат по-щастливи в обществените мрежи “.

И в случай че определението „ мрежа на щастието “ ви се коства прекомерно, то замислете се над това – логаритмите на Mastodon не приоритизират агресивното държание, което прави тона на диалозите в мрежата доста по-приятелски, а потребителите – доста по-спокойни.

От Иван Гайдаров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР