Отиваме към една доста сериозна икономическа и социална криза. Тя

...
Отиваме към една доста сериозна икономическа и социална криза. Тя
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Отиваме към сериозна икономическа и социална криза

Отиваме към една много сериозна икономическа и обществена рецесия. Тя ще смени доста аспекти на света, в който живеем. Ще има влияние върху световната стопанска система, геополитика, общества. Това разяснява макроикономистът проф. Димитър Иванов.
Проф. Иванов акцентира пред БНР, че България пренебрегва три съществени промени пред стопанската система:

„ Че до момента бяхме в развой на глобализация. Игнорира това, че през последните 30 години българската икономическа конструкция се трансформира в стопанска система на услугите и таман този бранш е най-ударен от рецесията. И на трето място пренебрегва изключителното влияне на рецесията върху задлъжнялостта на домакинския и фирмения бранш “.

Проф. Димитър Иванов уточни една от слабостите на краткотрайните стопански ограничения: „ Не се отиде към директни ограничения към подкрепяне на компании и семейства. Другият огромен проблем е, че имаме към момента пакет от краткотрайни ограничения, а нямаме сложна стратегия “.

„ Кризата удари извънредно доста банковия бранш в международен мащаб “, безапелационен е проф. Иванов.

Според него през юли може и да бъдем признати в ERM II, само че това не значи, че сме дали отговор на всички критерии: „ Бързото влизане в Европейския банков съюз може да ни изправи пред една нужда да спасяваме други банки. В процеса на рецесията не работи фискалният съюз на Европа. Самата еврозона продължава да има всички политически и стопански проблеми на своята архитектура и ние продължаваме да чукаме на вратата на една къща, която е в развой на сериозен вътрешен ремонт “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР