Отишлият си миналата година проф. Благовест Сендов е известен повече

...
Отишлият си миналата година проф. Благовест Сендов е известен повече
Коментари Харесай

Бай Тошо пратил Йордан Соколов да разведе Благовест Сендов

Отишлият си предходната година проф. Благовест Сендов е прочут повече с научната и политическата си кариера, в сравнение с с персоналния си живот. Оказва се обаче, че огромният математик има извънредно забавен и трагичен първи брак, в чието анулиране директно присъединяване имат както комунистическия самовластник Тодор Живков, по този начин и демократичната икона Йордан Соколов.

Общестенво известна като половинка на Сендов е втората му брачна половинка Анна, някогашна жена на музиканта-емигрант Тодор Трайков. Преди няколко години тя попадна в обществения фокус, откакто desebg извади картончето й от Държавна сигурност. Професорът обаче има и различен, дълъг брак преди нея. Историята за краха му и присъединяване в него на Тато и Соколов споделя в спомените си известният политемигрант Петър Бояджиев.

Той е съвременник на въпросните събития, през 1992 година президентът Желю Желев му разпореди мандат за министър-председател, посочен от парламентарната група „ Предизборен съюз на Българска социалистическа партия и коалиция “, да сформира държавно управление. Кандидатурата се оказва неконституционносъобразна, защото някогашният политзатворник има двойно поданство – френско и българско.

 Бай Тошо пратил Йордан Соколов да разведе Благовест Сендов
Вечният отстъпник Петър Бояджиев споделя забавната история

Ето описа на Бояджиев без редакторска интервенция:

Благовест има два брака. От първият си брак има две дъщери. Защо и по какъв начин е бил разтрогнат първият му брак. Разбира се по принцип това е персонален въпрос само че в казусът има публичен детайл. След брака им с първата му брачна половинка се появява една характерна болест. Страх от микроби, бактерии и нещо сходно. Пример, посреднощ брачната половинка му не може да спи тъй като съгласно нея в леглото има микроби и би трябвало да станат и да подменят бельото и други сходни. Това се отразява зле върху неговата продуктивност.

По това време той към този момент е въведен от учен Любомир Илиев в средите на ръководещите. Тодор Живков е имал навикът, постоянно да прави събирания на разнообразни предствители на научните среди с цел да разискват дадени тематики. Благовест е бил постоянно канен на сходни сбирки и Тодор Живков се е интересувал доста от него. И така след една сходна колекция Тодор Живков го е поканил в кабинета си на персонален диалог с въпросът, абе Сендов, в последно време те виждам изтощен и заплеснат. Каква е повода. Благовест признал фамилната конюнктура. Живков го запитал, ами за какво не се разведеш. Как бе другарю Живков, нали се гледа с неприятно око на разведените. Още повече, аз не съм член на партията и ще ме емнат. Глупости, дал отговор Живков, би трябвало да се разведеш в случай че желаеш и аз няма да разреша това да бъде използувано против теб. Казано сторено.

След 2-3 дни Сендов получава телефонно позвъняване и от другата страна на жицата един глас му споделя, другарю Сендов имам разпореждане да Ви разведа, аз съм юристът който е претрупан да реши този проблем. И така развода е осъществен. Разбира се Живков е поел ангажимент и го е извършил някогашната жена да бъде подсигурена със жилище и всичко битово в границите на естественото. Но пита се чии е бил гласът от другата страна на жицата, който е бил претрупан да извърши решението на Живков.

Сигурно ще се изненадате, Йордан Соколов, който стана ръководител на Народно събрание определен от Съюз на демократичните сили, след Благовест Сендов. Преди това Соколов беше консултант на Желю Желев а по късно и основен министър в държавното управление на Филип Димитров. Не тегля изводи а единствено експортирам обстоятелства.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР