Отиде си от този свят първият изпълнител на Бургаски вечери,

...
Отиде си от този свят първият изпълнител на Бургаски вечери,
Коментари Харесай

Отиде си първият изпълнител на Бургаски вечери

Отиде си от този свят първият реализатор на " Бургаски вечери ", а неофициалният химн на морския град е тръгнал от Созопол, разкри пред „ “ композиторът Стефан Диомов.

„ Премиерата на песента е била на абитуриентски бал в къмпинг Каваците през 1971 година, а първият ѝ реализатор е Симеон Събев-Монката, който загубихме тази седмица “, добави маестрото.

Прага

Събев е роден през 1949 година и от дребен е в инвалидна количка, защото страда от детски паралич. Като младеж стартира да пее доста сполучливо френски и италиански шлагери, а при започване на 70-те се основава известната край морето група „ Корали “, чийто солист е таман Монката.

Пеят по разнообразни забави и празници с огромен триумф. През 1971 година се влюбва в момиче от чешки генезис, което по-късно става негова брачна половинка, ражда му се дъщеричка Симона, имат към този момент и две внучета. Оттогава заживява в Прага, където е и заровен, само че в никакъв случай не не помни България и всяко лято се връща в родния Бургас.

„ Последната ни среща беше предишното лято. Винаги се събирахме една група другари от „ Тоника “ и „ Корали “ и пеехме с една остаряла китара обичаните си български и италиански песни със сълзи на очи. Често канех Монката в моите концерти, защото пееше доста въодушевено.

За мен той е несбъднат гений и доста експерти биха могли да му завидят на неговите пламенни възторжени осъществявания. Изключително безрезервен, ухилен и мил човек, огромен наивник, горделив човек – в никакъв случай не се оплакваше “, описа Стефан Диомов.

Лирика

През 2008 година незабравимият Гого Найденов издаде най-хубавите песни на „ Корали “, изпълнени от „ Фамилия Тоника “. Към диска има брошура за историята на именитата групировка, а ето какво написа в нея за песента: „ Окуражен от триумфа, Кити (Иван Коларов) скоро пристигна с втора ария, „ Бургаски вечери ".

Беше се свързал с никому незнаен до тогава саморасъл бургаски стихотворец, Иван Ванев, чиято поезия бе родила простичка и в това време с мощна притегателна мощ мелодия. Неслучайно тя се популяризира из цяла България, неслучайно тя звучи към този момент десетки години по естради и концерти, неслучайно тя е включена в репертоара на повече от дузина известни реализатори.

Стефан Диомов посреща музиканта на Бургас и морето

И е изцяло закономерно тя да бъде определена за химн на Бургас. Още при първото ѝ показване пред аудитория напролет на 1966 песента стана шлагер измежду бургаската юноша. Монката, първият реализатор на песента, праволинейно жънеше бурни овации при всяко осъществяване, по този начин, както го приветстваха и за песните на Адамо, Саша Дистел и Патриция Карли. Какво по-голямо самопризнание за двамата създатели, най-малко в оня некомерсиален и немеркантилен свят “.

Корали

През пролетта на 1965 година в Техникума по индустриална химия в Бургас са образувани не една, а две китарни групи по модела на „ Бийтълс “. Скоро обаче се сплотяват в една групировка. След къси диспути за името ѝ единомислещо се приема предлагането на Тошко (Тодор Цветков), „ Корали ", и по този начин той се трансформира в неин кръстник.

Изборът се оказва сполучлив, тъй като както кораловият риф се гради от голям брой генерации, които стъпват на предходните и градят по-нагоре, по този начин и този. Бургаски музикален феномен претърпява няколко следващи издания. Хронологически първото издание на групата включва: Кити (Иван Коларов) - соло китара, Дики (Иван Даракчиев) - бас китара, Томи (Тома Томов) - темп китара, Вили (Велихриз Неделчев) - барабани, Гого (Георги Найденов) - вокал, Монката (Симеон Събев) - вокал.

Сбогом, приятелю!

Първата лична комбинация на „ Корали " е написана през зимата 1965/1966 и се назовава „ Бургаско момче ". „ Беше малко необичайно да се включи в репертоара посред шлагерите на „ Бийтълс “, „ Роулинг Стоунс “, Елвис и Адамо, само че въпреки всичко за всичко си има първи път.

Освен това песента беше на понятен език, за разлика от всички други, чиито текстове дори музикантите много нищожно разбираха. Последваха и други песни, а през лятото на 1967-а групата стартира да се готви за професионална кариера, подведена от заричане за отсрочване на донаборниците от военна работа, в случай че стартират неотложно работа в НХК, което изискване те извършиха с удоволствие.

Радостта бе за малко, есента пристигна дружно с повиквателните, а по този начин се стигна и до раздялата с първото потомство „ Корали ". На 12 септември вечерта всички изпратиха Дики на гарата с новата ария, която Кити и Тошко бяха основали същия ден за случая, „ Сбогом, приятелю ".

Оттогава тя се трансформира в част от ритуала на групата - всяко събиране, всяко посрещане или изпращане наложително включва най-малко едно нейно осъществяване “, написа още в книгата за „ Корали “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР