Отиде си митрополитът, който говореше тихо, но чийто глас се

...
Отиде си митрополитът, който говореше тихо, но чийто глас се
Коментари Харесай

Стотици изпратиха дядо Иоаникий във вечния му път

Отиде си митрополитът, който говореше безшумно, само че чийто глас се чуваше мощно

Катедралният храм „ Св. Великомъченик Димитър “ в Сливен беше стеснен, с цел да побере всички архиереи, свещеници, монаси и миряни, които изпратиха дядо Иоаникий във безконечния му път. 
Негово Високопреосвещенство напусна земния ни свят на 9 януари след дълготрайно боледуване. Поклонението пред паметта му стартира в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство агатополския свещеник Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молебствия. Негово Високопреосвещенство варненският и великопреславски митрополит Йоан, определен от Светия синод за наместник, отслужи заупокойна света литургия и опело на митрополит Иоаникий в съслужение с митрополити от страната.
Великотърновският митрополит Григорий прочете слово от името на Българския патриарх Неофит и Светия синод за тежката загуба на „ изрядния архипастир, високодуховен архиерей, ревнител за единството на Църквата – Иоаникий “. „ Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го слагат паралелно с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни черква – заслужен правоприемник и последовател на делото на именити прародители ", се споделя  в словото.
Кметът на Сливен Стефан Радев съобщи, че загубата е освен за града и епархията, само че и за цяла България, и благодари за опцията да познава и поддържа връзка с дядо Владика.  „ Името му няма да се не помни в Сливен. Той ще остави светла и дълбока следа в нашата история. Беше човек, който говореше безшумно, само че чийто глас се чуваше мощно. Митрополит Иоаникий беше същински лидер, какъвто би трябвало да бъде всеки един овчар за стадото си. Щастлив е всеки, който имаше опция да се допре до неговата мъдрост и до неговата добрина “, сподели Радев.
Кметът на Бургас Димитър Николов също участва на опелото и показа, че Иоаникий му е давал препоръки да се грижи с обич за хората. „ Личните ми срещи с него ме впечатляваха с неговата добрина, в това число положителна убеденост в бъдещето и в любовта на хората “, сподели Николов.
Да се простят с митрополита пристигнаха също ръководителят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, кметове на общини, общински съветници, заместник-кметове, ръководители и членове на държавни институции, стотици миряни от Сливен и района.
С литийно шествие тялото на владиката беше изведено до последния му дом - в двора при олтара на храм „ Св. Димитър “.
Дядо епископ умря на 84 години. Повече от 40 години той ръководеше делата на митрополията и Сливенската епархия. 

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР