Отиде си една легенда – Шинейд О’Конър угасна завинаги. Само

...
Отиде си една легенда – Шинейд О’Конър угасна завинаги. Само
Коментари Харесай

Шинейд О’Конър - ирландската икона, която се бори с демоните си и загуби сили след смъртта на сина си, се събра отново с него при звездите

Отиде си една легенда – Шинейд О’Конър угасна вечно. Само една година след гибелта на сина си! През януари 2022 година 17-годишният Невиим Неста Али Шейн О'Конър бе разгласен за търсене, а по-късно се оказа, че е напуснал този свят... по собствен избор...

Разбитото ѝ сърце от загубата на рожбата ѝ преля чашата и единствено 18 месеца по-късно тя отлетя при него, при своя " хубав наследник и светлина на живота " ѝ, както написа тя малко след неговата кончина. 
                             

В последната си обява в обществените медии тя още веднъж показа фотография на починалия си наследник и написа: " Продължавам да пребивавам като неумряло нощно творение. Той беше любовта на живота ми, светлината на душата ми. "

След дълги години на борба, която тя води с психическото си разстройство, Шинейд си отиде – изтощена от безпощадните удари на живота и душевни терзания, от непоносимата тъга и насъбраните с времето болежка и огорчения. 



Самата тя бе диагностицирана с биполярно разстройство на личността. Вследствие на него певицата постоянно изпадаше в положения на тежка меланхолия, тласкаща я към редица опити за самоубийство. Болест, която разрушава фантазиите, погубва насладата от живота, унищожава душата. Душа, която има потребност не от неодобрение и насмешки. А от схващане и... обич! Любов, от която Шинейд се нуждаеше толкоз доста, и която най-накрая получи от починалия си наследник. След гибелта му тя написа: " Това е за моят Шейн. Светлината на живота ми. Лъчът на моята душа. Моето синеоко бебе. Ти постоянно ще бъдеш моята светлина. Винаги ще бъдем дружно. Никаква граница не може да ни раздели ".

" Ние бяхме една душа в две половини ", продължава тя. " Той беше единственият човек, който в миналото ме е обичал абсолютно. Без него съм изгубена в нищото. "  

.
Been living as undead night creature since.. He was the love of my life, the lamp of my soul. We were one soul in two halves. He was the only person who ever loved me unconditionally. I am lost in the bardo without him
— Sinead Marie-Bernarde Aoibheann O’Connor (@786OmShahid)
Шинейд О‘Конър е родена на 8 декември 1966 година в Дъблин, Ирландия. Детството ѝ е тежко. Родителите ѝ се развеждат рано. Майка ѝ наркозависима. Като тийнейджърка Шиниъд  е хваната да краде в магазин и е изпратена в поправително учебно заведение.

Страстта ѝ към музиката последователно превзема душата ѝ и тя стартира да пее и свири на китара по улици и в пъбове. В края на 1987 година излиза първият ѝ албум, който се продава в 500 000 копия и става платинен.
 


 

Копнежът ѝ за един по-добър свят без ненавист и войни, блика от всеки един неин звук, от всяко едно нейно обръщение. Тя бе дипломат на любовта, която обилно раздаваше на света посредством музиката си. Любовта, от която тя имаше толкоз огромна потребност.



През всичките си години на напредък и проваляне, постоянно и праволинейно, Шинейд О’Конър показваше твърди позиции по тематики с трънлив и мъчителен темперамент като правата на дамите, религиозните канони, войната. Не щадеше с рецензиите си даже и Ватикана, папите и свадите, неведнъж разтърсващи Католическата черква, базирайки се на хомосексуализма и половите похищения над деца.

Споделяше, че почита религиите, само че не изпитваше злост към етикетите за принадлежност. Причисляваше се към растафарианството. През 2017 година О’Конър промени името си на Магда Давит, а откакто одобри исляма през 2018 година, одобри и името Шухада Давит. 
                             

Ние обаче ще я запомним на първо място с нейния гений. С гласът ѝ, който извира от сърцето ѝ. Глас от боговете. Не сме не запомнили песните ѝ. А онази, която я трансформира в неземна икона, остава вечно да пулсира в сърцата на всички нейни фенове – песента, която по този начин и остана единственият и максимален шлагер на О’Конър през всичките години на нейната музикална тягостна кариера.

Nothing Compares 2 U ( " Нищо не може да се съпостави с теб " ) е ария, написана и композирана от Принс през 1990 година и подарена на Шиниъд О’Конър. Певицата я оцветява в своята носталгична бленда и я трансформира в емблема. Тя става една от най-слушаните балади от последното десетилетие на 20-и век, с цел да се трансформира след това в шлагер за всички времена.



Веднъж докоснал се до редкия ѝ, сетивен и поетичен тембър, оставаш покосен от нейната дълбочина и хубост.

Меланхоличен, обагрен в печален блян, хипнотизиращ и божествено див. Във височините е мощен, елегантен, вълнуващ, само че и ядосан, разтърсващ. Такъв е гласът на Шинейд, отражение на самата нея, на нейната психика – от време на време нежна и фина, печална и деликатна. Друг път – зов на ранена птица, объркана, гневна – на себе си и на света.

С лице на обрулено цвете, посърнало в болката на самотата си. С лице, похитено от опиати и самоубийствени мисли.

Зад гърба си певицата бунтовник има четири брака. Майка е на четири деца и не крие от обществеността продължаващите разногласия със фамилията си за настойничество над тях. Спорове, които в допълнение наливаха масло в огъня на нейното заболяване.

Днес изпълнителката, която изряза превъзходните си коси, спускащи се на големи букли връз раменете ѝ, с цел да потвърди на света, че хубостта не е във външността, а в душата, към този момент я няма. Но остава споменът за нейната житейска мъдрост, за дълбоката ѝ бурност, за бунтарския ѝ дух. Дух, сломен от безчувствието и жестокостта на един безсърдечен, озверял от лакомия и материализъм свят.

Ще запомним Шинейд и с нейните две огромни, влажни, тъжни очи, помътнели от време и болежка, смразяваща във великолепието си. 



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР