Отиде си един от най-признатите български художнициТъжна вест – малко

...
Отиде си един от най-признатите български художнициТъжна вест – малко
Коментари Харесай

Почина академик Светлин Русев

Отиде си един от най-признатите български художници

Тъжна новина – малко преди да навърши 85 години ненадейно ни напусна учен Светлин Русев, заяви

Един български художник, който беше измежду малцината в гилдията, чиито имена са познати и уважавани в европейското изкуство.

Притежаваше удивително креативно дългоденствие. През последния половин век негови произведения непроменяемо са част от фондовете на български музеи и галерии и влиятелни частни сбирки по света. Беше огромен актьор, само че и човек на идеите, с дълга биография като държавник и политик.

Артист с нравствен размер и мощ, психологизъм и религия във високите измерения на изкуството. Картините му като че ли излъчват тишина, той търси индивида в тишината, с цел да го издигне над делничната гълчава – написа в миналото Йордан Радичков.

Той вършеше съществени неща с лекост и възприятие за комизъм. Ценеше доста изкуството на рисунката. И в разпокъсаното ни съвремие създаваше същински епични, монументални неща, улавяше подтекста на времето.

Беше човек институция във всичко, което правеше – и в Съюза на художниците, и в Русенския комитет, и когато Тодор Живков написа съображения против него и го уволни от всички постове, и във Великото национално заседание, след което дефинитивно се раздели с политиката, и когато защитаваше паметника 1300 години България от разрушение, и когато рисуваше в Рупите, макар неодобрението на църквата.

Акад. Светлин Русев: В едно обръщение е казано – пазете учителя, който повдига духа. Иска ми се да имам вяра, че не сме изгубили памет за своите учители, желае ми се да имам вяра, че нощта отминава и когато всичко е потънало в мрак, когато и последната вяра ни напусне, още веднъж се завръщат учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да схванат разпоредбите на живота.

Самият Светлин Русев остава един от огромните ни учители. Поклон пред паметта му!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР