Отхвърлиха алтернативни предложения на Има такъв народПарламентът прие на второ

...
Отхвърлиха алтернативни предложения на Има такъв народПарламентът прие на второ
Коментари Харесай

Служебният министър-председател ще може да прекъсва основните си пълномощия за времето, в което е избран за премиер

Отхвърлиха различни оферти на " ИТН "
Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за Българската национална банка (БНБ), според които назначеният за длъжностен министър-председател ще може да прекъсва пълномощията си за интервала, в който е назначен, като след освобождението му да продължи мандата, за който е определен, съобщи Българска телеграфна агенция. Законопроектът е импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Със заключителните разпореждания на промените в Закона за Българска народна банка се трансформират текстовете от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, даващи правото за спиране на пълномощията на определените за длъжностен министър-председател. 

Депутатите записаха, че когато шефът на Българска народна банка е назначен за длъжностен министър председател, същият дефинира собствен заместител всред подуправителите, който да извършва неговите пълномощия след възлагане. При назначение на подуправител за длъжностен министър-председател по негово предложение, Управителният съвет дефинира негов заместител, който извършва пълномощията му при негово неявяване. Управителят и подуправителите не могат да правят друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността ѝ, в случай че са назначени за длъжностен министър-председател, написа в измененията.

При неявяване или назначението му за длъжностен министър председател на ръководителя на Сметната палата, той дефинира своя заместител. В същите случаи при заместник-председателя, пълномощията му се упражняват от другия заместник-председател, избран със заповед на ръководителя на Сметната палата. Ръководителите на Сметната палата не могат да заемат друга платена служба или да правят друга платена активност, в случай че са назначени за длъжностен министър-председател, както и по интернационалните планове и стратегии, свързани с активността на Сметната палата, научна, преподавателска или активност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Парламентът одобри още, че когато омбудсманът е назначен за длъжностен министър-председател, неговите пълномощия се извършват от заместника му. Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна служба, служба по ръководство в комерсиално сдружение или юридическо лице с нестопанска цел, както и с участие в политическа партия или синдикална организация, в случай че са назначени за длъжностен министър-председател, е записано още в признатите през днешния ден от депутатите промени. 

По време на разискванията Тошко Йорданов от „ ИТН “ (ИТН) уточни, че поправките са били импортирани в последния миг, без разискване и непосредствено в правна комисия. Той предложи публицистични ремонти, които показват, че определеният за длъжностен министър председател може да се върне на длъжността си, в случай че към момента не му е изминал мандатът, както и заместникът, който ще извършва функционалностите му до момента в който е длъжностен министър-председател, да се назначава с акт на Народното събрание. Те бяха отхвърлени. 

Не може да се прекъсват краткотрайно пълномощия на изборни длъжности, счита Петър Петров от „ Възраждане “. По думите му се вършат опити да бъде направена прилика с народните представители, само че тя не е правилна, тъй като длъжността, която преди този момент са вземали народните представители не е била изборна, каквито са тези на ръководителя на Сметната палата, омбудсмана, шефа и подуправителите на Българска народна банка. 

Нещо, което е заложено неверно, няма по какъв начин да се оправи по метода, по който оферирате, сподели ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. По думите ѝ трупането на нови неточности през нови законодателни промени разрушава държавността и институциите. Българска народна банка, Конституционен съд, Сметна палата, омбудсман бяха постоянни институции, към този момент не са, уточни Нинова и посочи, че няма да поддържат и предложенията на Има Такъв Народ.

Сегашните ремонти не вземат решение напълно казуса, вземат решение го ненапълно, тъй като в Конституцията са разказани рестриктивните мерки за тези длъжности, разяснява Гроздан Караджов (ИТН). Сложете вие шефа на Българска народна банка, той да стане отговорен за всичко, което се случва в ръководството на страната, по-късно го инсталирайте назад, с цел да символизира силата и контрола върху банковата система на България, сподели още Караджов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР