Отговорникът за ВАР в България - Петър Петров, разкри подробности

...
Отговорникът за ВАР в България - Петър Петров, разкри подробности
Коментари Харесай

Разкриха подробности за въвеждането на ВАР у нас

Отговорникът за ВАР в България - Петър Петров, разкри детайлности към слагането на системата у нас.

" Ние спечелихме план във ФИФА и е обезпечено финансирането, което ни дава опция да стартираме образование още тази събота и неделя на нашите съдии. Започваме с офлайн образование. Вчера дойдоха двата тренажора. С четирима оператори от огромните шампионати. Вторият стадий е ноември, когато ще има симулативни мачове в Бояна с юноши. Ще се симулират обстановки, те авансово ще знаят какво се разиграва. Това авансово ще е конкретизирано и би трябвало съдиите да го преценяват. Пролетта съдиите ще управляват два мача като основен рефер и след това като ВАР помощник, тогава се получава документ. Ако всичко е окей, стартираме на 24 април в плейофната фаза. Малкият контракт, който подписваме е за 15 мача, огромният е за четири години. Първо ще сертифицираме стадионите на тимовете от първата шестица. През месец май тези от втората осмица, а през юни спечелилите промоция ", разкри Петров пред " Дарик радио ".

" Няма да натоварим финансово клубовете. Ще имат дребни вложения. Монитор, където основния арбитър би трябвало да прави обзор на обстановката би трябвало да е ситуиран на избрана позиция, да е предпазен от почитателите, да има специфичен кабел. Ако някой стадион не получи документ за ВАР, ще играе на различен. Националният стадион беше сертифициран, стадионът на Лудогорец също. Условията не са тежки. Камерите са проблем на ТВ доставчика, с тях също ще има среща. И те би трябвало да влагат ", сподели още членът на съдийската комисия към БФС.

" Ще забележим дали съдиите ще имат проблем, само че взаимни отстъпки няма да вършим. Сега, когато инсталираха двата тренажора, ФИФА пристигна със лични камери, с които ще следят всеки един съдии. Не можем да имитираме или симулираме образование. ФИФА ще дава документите, тъй че. Наказанията на съдиите нямат въздействие. Те ще бъдат подготвени. Те са осъдени да не управляват срещи, когато си ВАР помощник даваш единствено мнение - основният арбитър си е основен. Те са включени в програмата. Определени са от съдийската комисия 18 съдии и 18 асистенти. Някои съдии, в случай че не вземат документ, може да свирят, само че да не бъдат ВАР асистенти. Нашият ВАР ще е по-всички условия на ФИФА. Тук основният арбитър е основен, то ще взима всички решения. ВАР единствено ще предлага да прави инспекция или да си промени решението ", сподели още Петров.

" Не е наложително да има табло на стадионите - целесъобразно е. Но е хубавото огромните клубове да имат, да влагат. Да може почитателите да виждат какво се случва на таблото, а не да разчитат да видят какво демонстрира съдията.

Фирмата обезпечава две механически лица. Единият стопира, когато нашите съдии желаят инспекция, а другият е вързан със съответната инспекция. Той е до монитора, в случай че желае нашият арбитър да види обстановката под различен ъгъл. Операторите ще бъдат българи. Подписваме контракти за конфиденциалност. Технически не е допустимо някой да се намеси в честотите ни. Инвестирали сме в най-новите системи за връзки. Закупили сме седем такива системи за нашите съдии. Много е скъпа централизираната ВАР система, тъй като в постройката би трябвало да има най-малко 8 видеоперативни стаи. Това е голяма инвестиция. Ние сме сме спрели на децентрализирания вид с 4 ВАР вана. Два вана ще бъдат логистирани в София. 1 за Северна България и един за мачовете в Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Когато се изготвя програмата се преценява първо със спортно-техническата комисия, след това ТВ доставчика. Съответно екипите на ВАР и ние като съдийска комисия ще се съобразяваме с програмата на БФС ", разкри още Петров.

" Черно-белите неточности ще намалеят. Ако има доста положително качество на камерите, ще бъдат отстранени и сивите неточности. По принцип младото потомство приема ВАР. По-старите приказват за романтика, губене на игрово време. Във футбола има големи вложения. Големите клубове желаят феърплей. В края на крайщата, който желае да играе и да признава грешките на съдиите като човешки неточности, може да играе аматьорски футбол.

От следващата година ще има ВАР и в груповата фаза на Лига Европа, което е добре за нашите клубове, които играят в евротурнирите, с цел да свикнат тази година. Има условия по ВАР протокола. Не всеки футболист може да изиска инспекция - може да получи картон ", добави отговорникът за слагането на системата у нас.

" В момента само Георки Кабаков е в първа група, имаме и двама съдии във втора Ивайло Стоянов и Волен Чинков. Тези, които са в трета нямат късмет. Сега им дадоха на Ивайло и Волен шансове, в случай че получат положителни оценки, УЕФА има процедура да им даде късмет за някой мач в Лига Европа. За мен по-скоро шансът на Кабаков е за Катар 2022, а не на Европейското. ВАР е един тип застраховка на съдията. Когато реферът взема решение за елементи секундата не може да промени решението си, а когато има ВАР може да направи инспекция и да промени решението си, в случай че е направил неточност. Много по-спокойно е, когато се употребява ВАР ", съобщи Петров.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР