Жените мотористи: Отговорни в живота и на пътя

...
Отговорни в живота и на пътя – около това послание
Коментари Харесай

Отговорни в живота и на пътя – около това послание се обединяват жените мотористи в България.

Карането на мотоциклет е лечение, то е ентусиазъм и свободолюбие, заявиха за БГНЕС Лилия Осойска, Мария Маринова и Ивелина Антрова, с които разговаряме за това какво предстои на 7 май, когато ще отбележат Международния ден на жените мотористи.
Лилия Осойска
Денят ще бъде отбелязан празнично в съботния ден пред Националния исторически музей в София, а за събитието на две гуми ще пристигнат дами с мотоциклети от цялата страна. В България датата се отбелязва за пета поредна година, а традицията тръгва през 2007 година от Канада, където има дълбоки традиции в мото културата.

"Събираме се само жени, за да открием своеобразно сезона. Такъв тип събития и организации целят да покажат колко много жени карат мотори и как жените са отговорни на пътя и са по-внимателни и предпазливи от мъжката част на мото обществото. Освен това обръщаме внимание на подходящи мотори и подходяща екипировка за жени", каза Лилия Осойска, която е председател на Сдружение „Жените мотористи”.

"Тази година посланието е „Отговорни в живота и на пътя”, защото както всеки човек е отговорен за собствения си живот, така на пътя той трябва да е отговорен и за живота на околните", добави Мария Маринова, за която е изключително важна връзката между човека и машината.

И още едно вълнуващо събитие в календара на дамите, чийто коси свободно се веят от вятъра, а именно престижното и атрактивно Международно "Rally Petrolette 2022". То ще се проведе в началото на месец юни, а Лилия анонсира най-важната подробност за него:

"Ралито е организирано от дами мотористи от Германия и в него участват над 70 държави и 3 хиляди жени. Всяка една група, която се регистрира и сформира в даден град, прави маршрут в околностите му. Тази година ние решихме да представим Белоградчик, Монтана и красотите им", каза Осойска.

Ивелина припомни, че за миналогодишното издание на "Petrolette" момичетата са представили Родопите чрез обиколка от Пловдив – Триград – Кричим и Девин. "Предизвикателството тази година е да покажем прохода Петрохан", добави Ивелина, която изрази съжаление, че атмосферните и пътни условия в днешния ден не позволяват преминаване през прохода, но с лек завой през Искърското дефиле крайната дестинация ще бъде достигната.

Мото общността очаква отговор от правителството за подобряване на тяхната безопасност на пътя

Още от септември месец миналата година мото общността в София поде инициатива за промени, касаещи безопасността и здравето на мотористите, каза още председателят на Сдружение „Жените мотористи”.

Става въпрос за поставянето на допълнителен ред на мантинелите по завоите, тъй като това е една от причината за много от смъртните случаи с мотористи. Друго предложение е да се криминализира обратния завой на двойна непресечена линия, който така или иначе е забранен.

Имаше предложение мотористите да могат да използват бус лентите. Беше направено предложение за булевард „Сливница”, за да се види дали е по-безопасно за мотористите и дали ще се справи трафикът с тази промяна. Това предложение беше добре подплатено и внесено в Министерски съвет сега, този месец. Така че чакаме обратна връзка от правителството в рамките на един месец за това с какво би съдействало, за да се подобри безопасността на пътя. Дори тези неща да не се случат веднага, е нужно да се обръща повече внимание, тъй като миналата година има доста загинали хора, каза още Лилия Осойска.

За вечния конфликт – шофьор на кола срещу моторист

"Много често ни критикуват, че мотористите сме хаймани, че вдигаме шум и караме зле в трафика. Повечето от нас, освен че са мотористи, са и шофьори на коли, предимството на моториста в трафика е, че бързо се изтегля, не заема място, по-маневрен е, но в същото време и по-уязвим. От друга страна тези, които са в колите трябва да внимават за минаващите покрай тях, не говоря да караш в името на това да пазиш мотористите – не, говоря за взаимно уважение, да не си гледаш в телефона и да се съобразяваш, че има други хора около теб", заяви Лилия.

Ивелина от своя страна добави, че мотористите не минават между колите на червен светофар, просто защото им е приятно да дразнят тези, които са заклещени в трафика. Антрова обясни за негативните последици, които могат да последват при топло или горещо време, съчетани с екипировката на моториста и топлината, излъчвана от двигателя на мотора, съчетана с тази от асфалта на пътя и автомобилите.

Абсолютно реално е в трафика на моторист да му прилошее, подчерта Ивелина и призова шофьорите на автомобили – когато видите моторист, не му се дразнете.

Според Осойска при повече мотористи трафикът в София ще стане доста по-облекчен.

Обществено отговорни

За трета поредна година сдружение „Жените мотористи” продължава кампанията „Съхрани българското на две колела – предай нататък”.

Това е кампанията, която най-много обичаме и с която популяризираме по-малко известени туристически обекти и имат нужда от стимул за развитие, обясни Мария Маринова и припомни, че вече са представили културно-историческото наследство на Калофер и патриотичната общност там.

Ще популяризираме обекти в Рила, Родопи, каза още Маринова преди жените да потеглят с моторите си към Белоградчик.

Жените мотористи продължат активно и кампанията си с борбата с домашното насилие и дискриминацията над жени. Борбата с рака на гърдата е друг основен елемент в социалната дейност на представителките на сдружението.

Всяка от нас има професия, има семейство, стремежи, но когато сме заедно ние сме общност и осмисляме ежедневието чрез благородни каузи, за които се борим вече няколко години, каза още Мария Маринова, която е добре разпознаваема със своята „дяволска” триколка Honda.

В заключение дамите на две гуми се обърнаха и към момичетата, които искат да усетят свободата и вятъра в косите си: Всяка една жена заслужава да кара мотор, защото това преживяване е несравнимо – както и раждането на едно дете, каза Лилия, която се обърна и към останалите участници в движението с простичкото: "Бъдете отговорни".

Призовавам всеки, който е със свободолюбив дух, обича приключенията, пътешествията и срещите с готини хора – да се присъедини към непрестанно разрастващата се мото общност, каза още Лилия, а Мария не забрави да спомене добрата екипировка, изправност на машините и задължителното за всеки моторист – добро настроение. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР