Отговорът на този въпрос е лесен, но проникването в траекториите

...
Отговорът на този въпрос е лесен, но проникването в траекториите
Коментари Харесай

Кой преподава „Уроци по изкушения”?

Отговорът на този въпрос е елементарен, само че проникването в траекториите на действителните и мислени изкушения е дълго и непредсказуемо. В това ще се убедят феновете на изобразителното изкуство, които посетят изложба „ Нирвана ” в София, където беше открита галерия живопис на Владимир Пенев.
 1_-1  2_-1  3_-1  4_  5_  6_
Вернисажът на „ Уроци по изкушения ” притегли на 16 октомври в залите на галерията близо 150 представители на културния хайлайф, които чакаха да чуят оценка за творчеството на художника. Но колкото е автентичен създателят, толкоз и неизмеримо беше събитието. Нито дума от художника, нито дума от експерт-изкуствовед. В преливащия от еротика нюанс феновете бяха поведени от виолиста Валентин Геров („ София квартет ”), извършил виртуозни импровизации по Георг Телеман.

Поетиката в живописта на Владимир Пенев превзема фена с експлоадирания на преобладаващи цветове – най-често оранжево и яркочервено, само че и гълъбовосиньо, сивобяло и искрящо бяло, като обектът на изображението не допуска буквализъм, а подмятане, паралелност на внушенията в друга пейзажност (сред дървета свещи и космогоничен фон), по тази причина контурите на лицата постоянно са неразпознаваеми или липсват. Отдалечаващият се тил приказва за условностите на пространството и идентичностите, а еротичното чувство е в интуитивните послания – голи тела, които споделят между тях в своята независимост. Шапките, чадърите, дългите ръкавици и високите токчета са акцентите на онази изтънченост, придаваща обществен статус на еротиката.

Тържество на изкушенията! Това е формулата, скрита в почерка на художника Владимир Пенев, чиито произведения се вписват в новата митологична иконография за женската хубост. Или както споделяше преди повече от 120 години Оскар Уайлд, „ мога да устоя на всичко, с изключение на на изкушението ”.

Изложбата може да бъде прегледана до 16 ноември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР