Отговорът на Москва на новината, че Международният наказателен съд издаде

...
Отговорът на Москва на новината, че Международният наказателен съд издаде
Коментари Харесай

Москва: Заповедта за ареста на Путин е безсмислена

Отговорът на Москва на новината, че Международният углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин не закъсня. Той гласи, че " решенията на съда в Хага нямат правно значение ".

Сред посочените от съда действия са депортациите на деца от Украйна в Русия. Москва не крие, че прави това, като цитира филантропични учредения. Юристи и организации за отбрана на човешките права отхвърлят това и споделят, че Русия нарушава Женевските конвенции с отвеждането на украинските деца. Издадената заповед за арест не значи, че Путин ще бъде арестуван. Съдът няма полицейски сили и разчита страните членки да извършат арестите. Но заповедта значи, че Путин може да бъде арестуван в случай че отиде във всяка от 123-те страни, които са подписали Римския статут и са част от съда.

Русия не е част от Международния углавен съд. Минути след издаването на заповедта от Москва разясниха, че тя е безсмислена. По улиците на съветската столица жителите реагираха еднопосочно - няма метод Путин да бъде задържан, оповестява Нова тв.

Някои московчани не имат вяра, че президентът на Русия ще бъде задържан. " По-скоро той ще арестува всички ”, настояват те.

Това, че Русия не е подписала Римския статут, не значи, че е невероятно Владимир Путин да бъде съден в Хага. Украйна също не е част от съда, само че разреши на магистратите да проверяват и санкционират закононарушения на нейна територия. А на настоящи президенти към този момент са били издавани заповеди за арест. Това са Омар Башир от Судан и Муамар Кадафи от Либия. Путин стана третия в този непрестижен лист.

Киев също разяснява решението на МНС. " Светът се промени ", сподели Михайло Подоляк, консултант на президента Володимир Зеленски, представен от Асошиейтед прес. Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че " колелата на правораздаването се въртят " и добави, че на " интернационалните нарушители ще бъде потърсена отговорност за отвличането на деца и за други интернационалните закононарушения ". Украинският основен прокурор Андрий Костин дефинира решението на МНС като " историческо за Украйна и за цялата системата на интернационалното право ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР